Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Turcia sărbătoresc inaugurarea unei noi uzine de energie atomică

Lucrările de construcție la o centrală nucleară rusă din Turcia marchează o etapă importantă, în ciuda sancțiunilor impuse de aliații occidentali după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Legăturile turco-ruse

Săptămâna aceasta, președintele rus Putin și președintele turc Erdogan au apărut într-o conferință video televizată pentru a marca prima livrare de combustibil către o centrală nucleară construită de o filială a companiei rusești de stat în sudul Turciei.

Ceremonia a subliniat faptul că, în ciuda apartenenței sale la NATO, Turcia menține anumite legături economice cu Rusia. Turcia a semnat pentru prima dată un acord cu Rosatom pentru construirea centralei în 2010, iar construcția a început în 2018.

Centrala de la Akkuyu a fost programată inițial să producă prima sa energie electrică în 2023 și se așteaptă ca, odată ce va fi complet operațională, să producă 10% din necesarul de energie electrică al țării.

În cadrul ceremoniei video, Erdogan s-a lăudat că este "mândru să facă pasul care va plasa Turcia printre țările cu putere nucleară din lume". Președintele rus Vladimir Putin a descris centrala ca fiind "cel mai mare proiect din istoria legăturilor turco-ruse".

Expertiza Rusiei în domeniul energiei nucleare

Experții spun că, pe măsură ce lumea caută alternative la combustibilii fosili, Turcia nu este singura țară care se folosește de expertiza Rusiei în domeniul energiei nucleare.

"Este, de asemenea, capabilă să ofere un tip de <ghișeu unic și ofertă> multor țări, unde oferă toate nivelurile de cooperare, de la formarea personalului care să lucreze în plan, la proiectare, planificare, construirea centralei, furnizarea de combustibil, până la îngrijirea deșeurilor", a declarat Indra Overland de la Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale.

Potrivit Rosatom, registrele sale de comenzi sunt pline de contracte cu străinătatea, cu 36 de contracte în diferite stadii de implementare în 2020.

În multe cazuri, lucrările continuă în ciuda sancțiunilor impuse de multe națiuni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

"Rusia se pricepe destul de bine să ocolească și să se adapteze la sancțiuni", a declarat Indra Overland. "Și adesea actorii occidentali supraestimează impactul sancțiunilor și nu sunt suficient de activi în implementarea sancțiunilor și în înăsprirea lor pentru a opri cu adevărat Rusia."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE