Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia: Sunt necesari „pași concreți” pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Suedia și Finlanda au făcut unele progrese în ceea ce privește satisfacerea preocupărilor Ankarei în materie de securitate, dar mai trebuie să întreprindă „pași concreți” pentru a obține aprobarea Turciei pentru candidaturile lor la aderarea la NATO, a declarat miercuri ministrul turc de externe, conform Euronews.com.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că „este timpul să le urez bun venit ca membri cu drepturi depline ai Alianței”. Alianța militară este nerăbdătoare să adauge cele două națiuni nordice în rândurile sale.

„Nu există evoluții concrete”

Suedia și Finlanda au solicitat să devină membre ale alianței după ce forțele rusești au invadat Ucraina în februarie, pe fondul temerilor că Rusia le-ar putea viza în continuare. Turcia, care a acuzat țările nordice că ignoră amenințările la adresa Turciei din partea militanților kurzi și a altor grupuri pe care le consideră teroriste, nu a aprobat aderarea acestora. Parlamentele Turciei și Ungariei nu au ratificat încă cererile lor. Celelalte 28 de state NATO au făcut deja acest lucru.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit marți cu omologii săi suedez și finlandez în marja unei reuniuni NATO la București. 

„Aceste două țări au luat unele măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile. Noi nu ignorăm pașii care au fost făcuți”, a declarat Cavusoglu miercuri jurnaliștilor turci. „Cu toate acestea, nu există încă nicio evoluție concretă în ceea ce privește unele aspecte, cum ar fi extrădarea (suspecților căutați de Turcia) și înghețarea activelor teroriste. Le-am reamintit (acestora) că, în cele din urmă, poporul turc și parlamentul turc sunt cei care trebuie convinși.”

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a declarat pentru televiziunea suedeză SVT că „se fac progrese” în ceea ce privește aderarea la NATO și că va călători în curând în Turcia.

„Acolo mă așteaptă discuții suplimentare cu colegul meu ministru de externe turc. De asemenea, aștept cu nerăbdare să am ocazia de a face reconcilieri”, a declarat Billström.

Ministrul a adăugat: „pe măsură ce discuțiile avansează, probabil că vom putea ajunge în cele din urmă la un punct în care parlamentul (turc) să ratifice” aderarea Suediei și Finlandei.

Procesul de aderare „se desfășoară cu o viteză record”

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat presei finlandeze că discuțiile au avut loc într-un spirit constructiv și obiectiv.

„Am primit confirmarea (din partea Turciei) că și condițiile pentru Finlanda au fost îndeplinite în multe privințe, așa cum s-a convenit anterior”, a declarat Haavisto pentru postul public de televiziune finlandez YLE, în comentarii publicate miercuri.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este încrezător că cele două țări nordice se vor alătura în curând alianței. El a declarat reporterilor de la București că, în raport cu extinderile anterioare ale NATO, procesul actual „se desfășoară cu o viteză record”.

„Turcia, Suedia și Finlanda se angajează direct, precum și cu NATO pentru a se asigura că preocupările Turciei sunt pe deplin abordate, inclusiv preocupările legate de securitatea sa. Acest proces a avansat și sunt foarte încrezător... că Finlanda și Suedia vor fi în curând noi membri oficiali ai alianței”, a declarat el.

Cavusoglu a declarat că noul guvern suedez este mai „sincer” și mai „hotărât decât guvernul anterior” în ceea ce privește satisfacerea cererilor de securitate ale Turciei și că a făcut unele modificări legislative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE