Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia reclamă la NATO și ONU declarațiile "inflamatoare" ale președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan

Grecia a trimis scrisori la NATO și ONU pentru a reclama declarațiile lui Recep Tayyip Erdoğan, pe care le-a calificat drept inflamatoare. Grecia cere celor două organisme internaționale să condamne comportamentul Ankarei, au indicat miercuri surse diplomatice citate de Reuters și preluate de Agerpres.

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan acuză Atena că înarmează insulele din Marea Egee

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, dar inamici istorici, sunt în dispută de mai multe decenii în legătură cu mai multe probleme, între care delimitarea platoului continental, survolarea Mării Egee şi insula divizată Cipru, aminteşte Reuters.

Luni, UE şi-a exprimat preocuparea faţă de afirmaţiile preşedintelui turc, care a acuzat Grecia - stat membru al Uniunii - că a ocupat insule demilitarizate din Marea Egee, adăugând că Turcia este gata să "facă tot ce este necesar", la momentul potrivit.

Turcia și-a explicat poziția, tot prin scrisori

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Ankara a trimis săptămâna aceasta scrisori la UE, NATO şi ONU pentru a-şi explica poziţia şi opinia în probleme cum sunt delimitarea spaţiului aerian, a apelor teritoriale şi statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee.

Miercuri, surse diplomatice greceşti au afirmat că scrisorile trimise de Turcia şi argumentele sale sunt nefondate şi încalcă legislaţia internaţională. Sursele au precizat că Atena a trimis la rândul ei scrisori la ONU şi NATO.

"Atitudinea turcă este un factor de destabilizare pentru unitatea şi coeziunea Alianţei nord-atlantice, slăbind flancul sudic al NATO într-un moment de criză", a denunţat ministrul de externe turc Nikos Dendias într-o scrisoare remisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE