Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan acuză Atena că înarmează insulele din Marea Egee

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat Atena că înarmează insulele din Marea Egee. Aflat în Sarajevo, ca parte a unei vizite de trei zile in Balcani, acesta a avertizat ca țara sa ar putea lua măsuri împotriva Greciei în această privință.

Recep Tayyip Erdoğan a acuzat Grecia că are baze militare pe insule care ar trebui să fie nemilitarizate. El a spus și că Grecia perturbă activitatea avioanelor de luptă ale Turciei, în timpul misiunilor NATO.

"La momentul potrivit, vom lua măsurile necesare. Nu este un semn bun pentru noi dacă Grecia își fixează radarele pe avioanele noastre. Astfel de acțiuni ale Greciei nu sunt un semn bun.

Desigur, Europa culege de fapt ceea ce a semănat. Desigur, atitudinea Europei față de dl Putin - aplicarea sancțiunilor - l-a făcut pe dl Putin să spună Europei: «Dacă voi faceți asta, eu o voi face așa». De asemenea, domnul Putin folosește toate mijloacele și armele sale, cea mai importantă dintre acestea fiind gazele naturale. Noi nu ne-am dori acest lucru, dar, din păcate, o astfel de situație se dezvoltă în prezent în Europa. Cred că Europa își va petrece această iarnă în probleme serioase. Noi nu avem o astfel de problemă", a declarat Recep Tayyip Erdoğan.

Înainte de plecarea din Ankara spre Bosnia, liderul turc a făcut declarații și cu privire la criza energetică din Europa, spunând că țara sa nu are probleme în ceea ce privește rezervele de gaz.

"Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei față de Vladimir Putin, prin aplicarea sancțiunilor, l-a determinat pe acesta să spună Europei: «Dacă voi faceți asta, eu o voi face la fel». De asemenea, Putin folosește toate mijloacele și armele sale, cea mai importantă dintre acestea fiind gazele naturale. Cred că Europa își va petrece această iarnă cu probleme serioase", a mai spus președintele Turciei.

Ankara nu s-a alăturat programului de sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei și menține relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Turcia a folosit aceste legături pentru a acționa ca mediator și a ajutat la asigurarea unui acord pentru exportul de cereale din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE