Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord de cooperare între Rusia și Turcia. Putin și Erdogan au semnat un acord la Soci

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au decis să consolideze cooperarea energetică și economică dintre Rusia și Turcia. Cei doi lideri s-au întâlnit la Soci, pe litoralul Mării Negre și au stat de vorbă nu mai puțin de patru ore. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum războiul din Ucraina, exportul de cereale, conflictul din Siria, dar și tensiunile din Nagorno Karabah.

Președintele Turciei și Rusiei s-au văzut pentru a doua oară, în ultimele trei săptămâni, și au semnat un acord de consolidare a cooperării energetice și economice între cele două țări. Recep Tayyip Erdogan este primul lider al unei țări NATO, care a mers în Rusia după invazia în Ucraina.

„Cred că această întâlnire va deschide o pagină foarte diferită. Fie că este vorba de energie, fie de ultimii pași făcuți pentru agricultură, cerealele de la malul Mării Negre. Este și o discuție despre turism și despre pașii făcuți în domeniul transportului. Întâlnirea unu-la-unu de astăzi este foarte importantă pentru a prezenta rolul pe care Turcia și Rusia îl joacă în regiune”, a spus Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Putin a lăudat Turcia pentru că „asigură un tranzit neîntrerupt” de gaz rusesc către piața europeană prin conducta TurkStream, pe care a numit-o „una dintre cele mai importante artere pentru furnizarea de gaz rusesc în Europa”. În plus, cei doi s-au pus de acord că gazele rusești importate de Turcia ar trebui să fie „parţial plătite în ruble”, potrivit vicepremierul rus Aleksandr Novak. Putin a ținut să îi mulțumească omologului său turc pentru că a ajutat la negocierea acordurilor privind exportul de cereale ucrainene.

„O problemă legată de aprovizionarea cu cereale ucrainene din porturile Mării Negre a fost rezolvată cu participarea dumneavoastră directă și cu medierea secretarului organizației ONU (Antonio Guterres). Exporturile au fost reluate deja. Vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, s-a luat o decizie cu privire la aprovizionarea neîntreruptă cu alimente rusești și îngrășăminte rusești a piețelor mondiale, aceasta e o problemă gravă pentru multe țări, mai ales pentru cele în curs de dezvoltare”, a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

La 22 iulie, Ucraina și Rusia au semnat la Istanbul două acorduri separate pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acest lucru se întâmplă după eforturi îndelungi de mediere din partea Organizației Națiunilor Unite și Turciei. Un alt subiect pe care Erdogan a vrut să îl abordeze a fost situația din Siria. Țara sa anunță de mai multă vreme că va efectua incursiuni militare împotriva kurzilor de acolo, pe care îi consideră teroriști, însă Rusia se opune acestor operațiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE