Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia vrea noi negocieri Rusia-Ucraina. Moscova așteaptă o propunere din partea lui Erdogan

Rusia se așteaptă ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să se ofere drept mediator în războiul din Ucraina. O propunere în acest sens ar putea fi prezentată lui Vladimir Putin, la discuțiile pe care cei doi lideri le vor avea la un summit în Kazahstan. Președintele Turciei s-a implicat activ în negocierile dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Turciei a fost inițiatorul unor discuții care însă nu au adus pacea în Ucraina. El a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin și a fost în vizită în Ucraina. Primele discuții care urmau să deschidă calea spre o rezolvare a conflictului au avut loc în Turcia, iar Recep Tayyip Erdogan a insistat pentru continuarea acestora.

Mai mult chiar, Ankara a fost parte și mediator în încheierea unui acord care să permită reluarea exporturilor de cereale din Ucraina folosind traseele din Marea Neagră. De altfel, autoritatea care verifică respectarea condițiilor din acord este la Istanbul.

Războiul din Ucraina nu este însă singura preocupare majoră a președintelui Erdogan. Turcia joacă un rol important în extinderea NATO, după cererile de aderare din partea Finlandei și Suediei. Transformarea NATO într-o alianță militară cu 32 de membri este blocată de Turcia. Politicienii de la Ankara acuză Suedia și Finlanda că susțin gruparea PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan, etichetată de Turcia drept teroristă.

Președintele Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc "terorişti".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE