Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin afirmă că Rusia ar putea crește livrările de gaze către Europa

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova este pregătită să reia livrările de gaze către Europa.

Gazul ar fi transportat prin intermediul unei legături a gazoductului Nord Stream 2 cu destinația Germania, prin Marea Baltică.

Putin acuză SUA de sabotaj

La un forum energetic de la Moscova, Putin a acuzat din nou că SUA se află probabil în spatele exploziilor care au sfâșiat ambele legături ale gazoductului Nord Stream 1 și una dintre cele două legături ale gazoductului Nord Stream 2.

America a respins anterior acuzații similare ale lui Putin. Mai multe guverne europene au declarat că exploziile submarine care au sfâșiat ambele conducte Nord Stream au fost probabil provocate de sabotaj.

Putin a declarat că atacul asupra conductelor a fost lansat de cei care au vrut să slăbească Europa prin oprirea fluxului de gaz ieftin din Rusia, potrivit AP.

Actul de sabotaj al Nord Stream 1 și 2 este un act de terorism internațional care are ca scop subminarea securității energetice a întregului continent prin blocarea livrărilor de energie ieftină”, a declarat el, susținând că America vrea să forțeze Europa să treacă la importul de gaze naturale lichefiate mai scumpe.

În timp ce Rusia continuă să pompeze gaze către Europa prin Ucraina, exploziile de la conductele baltice au dus la problema de energie cu care se confruntă Europa înainte de sezonul de iarnă.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a adus niciodată gaze naturale în Europa, deoarece Germania a împiedicat începerea fluxurilor chiar înainte ca Rusia să atace Ucraina.

Înainte de explozii, Rusia a tăiat conducta paralelă Nord Stream 1, aflată în centrul unui conflict energetic cu Europa. Rusia a dat vina pe probleme tehnice pentru această oprire, dar liderii europeni o numesc o încercare de a-i diviza din cauza sprijinului lor pentru Ucraina.

Nord Stream 2 pare gata de funcționare

Scăderea livrărilor de gaz rusesc a dus la creșterea prețurilor, ceea ce a dus la creșterea inflației.

Putin a declarat că una dintre cele două legături ale Nord Stream 2 a rămas presurizată și pare să fie gata de funcționare, adăugând că capacitatea sa se ridică la 27 de miliarde de metri cubi pe an. El a precizat că, dacă verificările vor dovedi că gazoductul este sigur pentru operare, Rusia este pregătită să îl folosească pentru a pompa gaz către Europa.

Liderul rus a mai spus că Rusia ar putea crește capacitatea exporturilor sale de gaze către Turcia și, în cele din urmă, să se transforme într-un hub pentru livrările de gaze către Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE