Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nord Stream 1, oprit de tot. Kremlinul spune că funcționarea gazoductului e „amenințată” de sancțiunile date Rusiei

Publicat de: Oana Stoica

Gazoductul Nord Stream 1, care transporta gazul din Rusia în Germania, va fi închis complet până la repararea unei turbine. Anunțul vine din partea companiei rusești Gazprom în vreme ce toată lumea aștepta reluarea furnizării de gaz sâmbătă.

Kremlinul a declarat că funcționarea gazoductului Nord Stream a fost „amenințată” de o lipsă de piese de schimb din cauza sancțiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina, potrivit Euronews.

Compania energetică rusă de stat a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că a identificat defecțiuni la o turbină cheie de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaze naturale din vestul Rusiei către Germania.

Gazprom susține că specialiștii au descoperit scurgeri de ulei într-o turbină, în timpul unei operațiuni de întreținere. Până la reparare, transportul gazelor prin Nord Stream este complet suspendat.

Fluxul de gaze, oprit de miercuri

La începutul zilei de miercuri, Gazprom a oprit complet fluxul de gaze prin Nord Stream 1 și că oprirea va dura doar trei zile, potrivit AP.

Compania a declarat că sunt necesare lucrări la singura turbină rămasă funcțională la stația de compresoare Portovaya de la capătul rusesc al gazoductului, dar oficialii germani au pus la îndoială această explicație.

Nord Stream 1 a mai fost închis vara aceasta, tot pentru lucrări de întreținere. La acea vreme au apărut temeri că Rusia nu va mai relua livrările de gaz natural către Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE