Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iarna economică a Europei. Măsurile luate de miniștrii Energiei din UE

UE se confruntă cu „riscuri fără precedent” de lipsă de gaz în această iarnă, după ce Rusia a oprit majoritatea transporturilor de gaze pe fondul războiului din Ucraina, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

AIE a spus că UE trebuie să se concentreze pe atingerea nivelurilor rezervelor de gaze subterane la 90% din capacitate în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării în Rusia. Stocarea UE este în prezent de aproximativ 88% din capacitate -- peste obiectivul său de 80%.

Întreruperea aprovizionării cu gaze rusești

Doar un firicel de gaz rusesc sosește încă prin conducte din Ucraina până în Slovacia și peste Marea Neagră prin Turcia până în Bulgaria. Alte două rute, sub Marea Baltică spre Germania și prin Belarus și Polonia, s-au oprit.

Liderii europeni spun că reducerea gazelor rusești este un șantaj care vizează presiunea asupra guvernelor pentru sprijinul lor pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Moscovei.

Conducta Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a fost oprită pe termen nelimitat înainte ca o serie de scurgeri să fie găsite în Marea Baltică.

Conducta submarină a fost avariată în urma exploziilor subacvatice despre care guvernele europene spun că reprezintă un sabotaj. Rusia a negat orice responsabilitate.

S-au găsit scurgeri și pe conducta Nord Stream 2, care urma să intre în funcțiune anul acesta, dar nu s-a întâmplat niciodată după ce Germania a refuzat să o certifice.

Marțea trecută, Gazprom -- firma energetică de stat a Rusiei -- a declarat că ar putea impune sancțiuni companiei de stat de gaze a Ucrainei din cauza unei dispute juridice, care ar duce probabil la întreruperea furnizării.

Guvernele și întreprinderile europene au compensat o mare parte din deficitul rusesc prin achiziționarea de provizii scumpe de gaz natural lichefiat, care vine cu vaporul din țări precum SUA și Qatar.

Sâmbătă, Bulgaria a deschis o legătură de gaze naturale cu Grecia, care a fost salutată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa. Acest proiect înseamnă libertate”, a spus von der Leyen.

Comisia Europeană a angajat aproape 250 de milioane de euro pentru a finanța proiectul, a adăugat ea.

Ce măsuri ia Uniunea Europeană pentru iarnă

Săptămâna trecută, miniștrii energiei din UE au aprobat un pachet de măsuri de urgență pentru a reduce creșterea facturilor la electricitate și pentru a coordona răspunsurile statelor membre la criza energetică.

Pachetul, negociat în mai puțin de o lună, include economii obligatorii de energie, un plafon pentru veniturile excedentare de pe piață și o taxă pentru a capta profiturile excedentare ale companiilor.

Acordul a venit pe măsură ce inflația din zona euro a atins două cifre – 10% – pentru prima dată în istoria monedei unice, cauzată în principal de explozia facturilor la energie.

Cele trei măsuri sunt toate limitate în timp și acoperă:

-Un plan la nivelul UE pentru a introduce economii de energie: un obiectiv obligatoriu de 5% în orele de vârf, când gazul joacă un rol mai important în stabilirea prețurilor și o reducere voluntară cu 10% a cererii totale de energie electrică.

-O limită a veniturilor excedentare realizate de centralele electrice care nu utilizează gaz pentru a produce energie electrică, cum ar fi solar, eolian, nuclear, hidroenergetic și lignit. Limita va fi uniformă și stabilită la 180 EUR pe megawat-oră. Toate veniturile care depășesc bariera vor fi colectate de guverne.

-Un mecanism de solidaritate pentru a capta parțial profiturile excedentare realizate de companiile de combustibili fosili (țiței, gaze, cărbune și rafinărie). Autoritățile vor putea impune o taxă de 33% asupra profiturilor realizate de aceste companii în anul fiscal 2022 – dar numai dacă profiturile reprezintă o creștere cu 20% față de media din 2018.

Liderii UE au promis că vor introduce noi măsuri de economisire a energiei pentru a face față scăderii rezervelor de gaze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE