Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: „România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat sâmbătă o vizită în Bulgaria, cu ocazia începerii exploatării comerciale a interconectorului Grecia-Bulgaria. La eveniment participă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai mulți lideri regionali, precum și reprezentanți ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.

Principalele declarații ale premierului Nicolae Ciucă

Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii.

Orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și – la o scară mai largă – a Europei are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă și sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență.

Trebuie să continuăm colaborarea cu partenerii noștri în vederea sporirii capacităților lor de producție. De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest.

Punerea în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deși evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului și pentru toți beneficiarii lui, trebuie să rămânem realiști și să recunoaștem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibili fosili din Rusia.

Criza energetică resimțită de întreaga Europă ne-a unit și mai mult în eforturile noastre de a găsi soluții pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât și pentru viitor, respectând principiile sustenabilității și protecției mediului.

În plus, cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei.

În același timp, toți cei prezenți aici suntem conștienți de faptul că investițiile în exploatarea gazelor naturale și în infrastructura de transport aferentă sunt investiții pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050

România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Șefa Comisiei Europene a precizat într-un mesaj publicat pe Twitter, înainte de eveniment, că punerea în fucțiune a acestui interconector reprezintă „o schimbare radicală” pentru Bulgaria.

„Mă bucur să mă aflu la Sofia pentru deschiderea interconectorului de gaz dintre Bulgaria și Grecia. Acest gazoduct este o schimbare radicală pentru Bulgaria și reprezintă, de asemenea, o contribuție esențială la securitatea energetică a Europei”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Valoarea totală a investiției este de peste 220 de milioane de euro.

”Inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc. Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Cu prilejul vizitei efectuate la Sofia, Nicolae Ciucă are programate întâlniri cu președintele bulgar Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, precum și cu oficiali din alte țări invitați la eveniment, între care președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Din delegația oficială care îl însoțește la Sofia pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, și directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE