Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții pe timp de criză energetică. Mai multe restaurante testează cina la lumina lumânării

Cină la lumina lumânării. Este soluția testată de proprietarii de restaurante din Bruxelles care încearcă să facă astfel față facturilor tot mai mari la curent și gaz. Bucătarii gătesc pe grătar, iar clienții iau masa într-o atmosferă romantică.

În Bruxelles, inima Uniunii Europene, un grup de proprietari de restaurante și-au imaginat cu ar arăta viitorul fără gaz și electricitate. Bucătarii au pregătit cina fără cuptoare, fără aragaz, fără plite electrice, fără aparate de cafea și fără becuri.

Francesco Cury, proprietarul restaurantului: „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor. Am pregătit o serie întreagă de feluri de mâncare care trebuie doar puse la grătar pentru câteva secunde.”

În meniu: porchetta și focaccia pregătite la foc de lemne, brioche cu hamsii, ton alb crud, carne de porc la grătar cu fasole, iar la desert- cremă de ricotta cu dulceață de dovleac și fistic.

Francesco Cury, proprietarul restaurantului: „Oamenii văd creșteri de preț cu 30 până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Deci ce facem? Creștem prețurile. Dar, pe deasupra, se adaugă prețul gazului și electricității.”

Ceea ce ne duce cu gândul la o atmosferă romantică ar putea deveni un obicei dacă facturile continuă să crească.

Zoe Gascoing, clientă: „Avem facturi la domiciliu care deja s-au dublat, chiar s-au triplat. Pentru noi, ca persoane fizice, este deja scump, ne dăm seama cât de mare poate fi impactul pentru micile restaurante...”

Stephane Lepla, client: „Suntem într-un moment în care trebuie să alegem între a avea cald în casă și a lua masa la restaurant.”

În ciuda soluțiilor testate de restaurante, creșterea dramatică a inflației în Belgia ar putea descuraja clienții să ia masa în oraș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE