Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Octombrie, vârf de sezon turistic la Iași. Ce sărbători vor avea loc în Capitala Moldovei

Luna octombrie va debuta la Iași cu două sărbători importante - cel mai mare pelerinaj din țară, cel al Sfintei Cuvioase Parascheva, și zilele orașului, care, în acest an, se vor desfășura fără restricții.

Zeci de mii de turiști sunt așteptați să ajungă în următoarele zile în capitala Moldovei. Cu greu se mai găsesc acum locuri de cazare libere, iar hotelierii spun că vârful sezonului a fost atins, cele peste patru mii de locuri de cazare sunt deja rezervate.

"În perioada în care discutăm, gradul de ocupare al hotelului este deja de sută la sută. Rezervările sunt foarte dinamice. Avem rezervări care s-au făcut cu câteva luni înainte, trei - patru luni înainte, dar rezervări care s-au făcut și în ultima perioadă de timp", spune Simona Vețeleanu, manager al unui hotel din Iași.

 Un număr mare de pelerini, după pandemie

"Este cererea foarte mare. Pe lângă faptul că sunt mulți turiști care vin să viziteze Iașiul în această lună, există pelerinii care vin la Sfânta Parascheva care vin de obicei și, de asemenea, se organizează și multe evenimente", spune Anca Zota, coordonatorul Centrului de Informare Turistică Iași.

"Luna octombrie este asemănătoare cu o luna de vară, cu luna iulie, din punctul de vedere al numărului de sosiri în unitățile de cazare ale județului Iași. Cam 35-36 de mii. Din ceea ce spun oficialii bisericești, în anii obișnuiți, peste jumătate de milion de pelerini vin în Iași. O persoană în județul Iași petrece în medie, circa două zile", precizează Ciprian Iftimoaia, sociolog în cadrul Direcției de Statistică Iași

Care sunt tarifele pentru o noapte de cazare în Iași

Tarifele pentru o noapte de cazare variază. Încep de la 70 si pot urca până la 2500 de lei.

Prețul pentru o noapte de care în capitala Moldovei în luna octombrie variază în funcție de facilitățile pe care turistul și le dorește. Pornește de la 70 de lei un loc într-un hostel și ajunge chiar și la 700 de lei o cameră dublă într-un hotel de patru sau cinci stele.

Și în restaurante turiștii sunt așteptați cu mare nerăbdare, unde sunt puse în valoare produsele românești și mai ales produsele locale.

Pregătirile sunt în toi și la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde pelerinii sunt așteptați începând cu 8 octombrie. De asemenea, edilul Mihai Chirica spune că în ciuda micșorării bugetului primăriei, evenimentele programate în acest an vor fi organizate în continuare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE