Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: turismul, victima războiului. Plajele din Odesa sunt pustii și hotelurile distruse

Turismul din Ucraina este puternic afectat de războiul declanșat de Rusia. Plajele din Odesa de la Marea Neagră sunt minate, hotelurile și restaurantele distruse, iar accesul pe litoral este interzis.

Nisipul alb ascunde capcane mortale. Armata ucraineană a minat litoralul de la Marea Negră pentru a preveni debarcările rusești. Chiar și așa, mulți speră că vor reuși să ajungă pe plajă.

Oamenii vor merge la plajă chiar în acest an. Localnicii sunt greu de oprit când vine vorba de mare. Totuși, cred că oamenii vor reveni în masă deja anul viitor. Sezonul va fi reluat anul viitor, când oamenii vor începe să se relaxeze.

Invazia Rusiei în Ucraina ar putrea să aibă un impact negativ pe termen lung asupra turismului. În primul rând, din cauza infrastructurii deteriorate. Zeci de hoteluri au fost distruse. Este și cazul hotelului „Jules Verne” din Zatoka, o stațiune la sud de Odesa. Complexul a fost distrus complet la începutul acestei luni. O rachetă rusească lansată din Marea Neagră a căzut chiar lângă piscină. Muncitorii spun că, cel puțin, patru persoane au fost grav rănite în urma bombardamentelor.

Turismul, în expansiunea până în 2014

Sectorul de turism din Ucraina era o industrie în plină expansiune. Aproximativ 30 de milioane de oameni au venit aici în anul 2008. Numărul acestora a scăzut însă atunci când a început războiul în estul Ucrainei, în anul 2014. Acum cifrele sunt la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată – mai puțin de 3 milioane de turiși au venit aici pe parcursul anului trecut.

Pentru mulți oameni turismul era principala sursă de venit. În același timp, mulți ucraineni spun că pierderile materiale nu înseamnă nimic comparativ cu sentimentul de trădare față de o națiune pe care o considerau parte a „familiei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE