Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risipa alimentară, o problemă globală. Românii aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare în fiecare an

În România se risipesc anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare în fiecare an, în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice.

În țara noastră există o lege prin care magazinele pot să ia măsuri când vine vorba de risipa alimentară, dar conform UE, 70% din risipă provine din gospodării.

Risipa alimentară este o problemă globală, conform celor de la Națiunile Unite, iar cea mai mare parte a risipei se regăsește în orașe. 95% din deșeurile alimentare sunt generate în mediul urban.

În București și Cluj, un grup de oameni creativi au adus în țară o aplicație care există în alte țări europene de ani buni.

Cu ajutorul aplicației, aproximativ 500 de magazine și restaurante listează produsele care urmează să expire în câteva zile. Astfel, putem să vedem ofertele magazinelor, în cât timp sunt disponibile și, bineânțeles, prețul. Majoritatea produselor sunt reduse cu 50%.

„Este o vorbă aici, în România: las să fie. Să fie acolo, chiar dacă aruncăm. A mers lucrul acesta o perioadă. Recunosc, nici eu n-am fost foarte conștientă de acest lucru, dar mi-am dat seama că nu mai poate continua așa. Pentru mine, procesul ăsta a fost un proces natural. Ce pot eu să fac? Să reduc consumul, să compostez, să nu arunc nimic la gunoi și să nu mă plâng că, uite, sunt scumpe toate, însă o treime din coșul meu, din frigider, să fie aruncat, cel puțin lunar”, a spus Gabriela Iordan, activist de mediu.

România este la mijlocul clasamentului între țările Uniunii Europene la risipa de alimente.

Uniunea Europeană aruncă 153 de milioane de tone de mâncare în fiecare an, mai mult cu 15 milioane de tone de alimente decât importă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE