Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan dezvăluie ce a vorbit cu Putin: „I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept”

Toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, trebuie returnate Ucrainei, spune președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu în presa americană. Liderul de la Ankara susține că i-a transmis acest lucru „dragului prieten” Vladimir Putin.

Întrebat de Judy Woodruff, de la PBS, dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriile ocupate în Ucraina după invazia din februarie, președintele Turciei a răspuns: „Nu, fără îndoială, nu. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei”.

Recep Tayyip Erdogan a fost la fel de categoric și în privința peninsulei Crimeea, unde trăiește și o importantă comunitate de tătari. „Din 2014, am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și iată ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte”, mai spus Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai spus că invadarea Ucrainei de către Rusia nu are nicio justificare. „Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată”, a insistat președintele turc.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina. „În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE