Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele ucrainene continuă să își consolideze pozițiile în zonele ocupate de Rusia

Forțele rusești au suferit pierderi însemnate de personal și echipamente în lupta pentru estul Ucrainei, în special în timpul contraofensivei ucrainene de la Harkov. Mai multe unități blindate și mecanizate rusești au fost distruse total, potrivit evaluărilor publicate recent.

Forțele ucrainene continuă să-și consolideze pozițiile de pe malul estic al râului Oskil din regiunea Harkov, în ciuda eforturilor Rusiei de a le opri, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare, adăugând că forțele ruse au continuat să lovească zonele de frontieră de-a lungul regiunii Harkov-Belgorod și au efectuat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkov. 

Autoritățile ruse neagă informațiile

Rusia a suferit pierderi devastatoare de oameni și echipamente în lupta pentru estul Ucrainei și, în special, în timpul contraofensivei ucrainene din Harkov. Regiunea Donețk este singura zonă din Ucraina în care forțele ruse încă au tentative de operațiuni ofensive terestre. 

În sud, contraofensiva ucraineană din regiunea Herson progresează, iar forțele ruse par să încerce să o încetinească și să revină la poziții mai ușor de apărat, mai degrabă decât să o oprească de tot sau să o inverseze. Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că este posibil ca forțele ruse să încerce să efectueze o retragere deliberată și controlată din vestul regiunii Herson. 

Este posibil ca forțele ucrainene să recâștige mult din, dacă nu tot, vestul regiunii Herson, în următoarele săptămâni, dacă vor continua să oprească liniile terestre rusești de comunicare și să avanseze în forță. Autoritățile ruse neagă aceste informații, afirmând că forțele ruse au respins acolo contraofensiva ucraineană. 

Ministerul britanic al apărării a declarat că atacurile rusești asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra rețelei electrice și asupra unui baraj, s-au intensificat. „În timp ce se confruntă cu eșecuri în prima linie, Rusia a extins probabil locațiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului ucrainean și al guvernului acestuia”, se arată în comunicatul din weekend.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE