Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții au identificat noi cadavre la Izium. Cehia cere crearea unui tribunal pentru crime de război

Liderii lumii condamnă atrocitățile comise în orașul ucrainean Izium. Oficialii au anunțat că vor susține Ucraina pentru a-i descoperi și a-i trage la răspundere pe cei vinovați. După retragerea armatei ruse din orașul Izium, autoritățile ucrainene au descoperit peste 400 trupuri in gropi comune.

Echipa de experți ucraineni continuă să identifice noi cadavre în locul unde au fost descoperite cel puțin 430 de morminte. Multe dintre acestea prezintă semne de tortură. Masacru de la Izium este comparat cu cel de la Bucea, descoperit, de asemenea, după retragerea armatei ruse.

„Lucrările de exhumare au continuat și astăzi în Izium, regiunea Harkov, în locul unde a fost descoperit un cimitir comun. Cadavrele sunt examinate. Au fost descoperite noi dovezi despre tortura aplicată persoanelor care sunt îngropate acolo. În orașele și satele eliberate din regiunea Harkov au fost identificate peste 10 camere de tortură”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Tribunal specializat pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina

Președinția UE, deținută de Cehia, a anunțat posibilitatea înființării unui tribunal specializat pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina. Între timp, armata ucrainean continuă ofensiva pe frontul din est. După eliberarea orașului Izium, intrarea în localitatea Kupiansk este acum esențială pentru a minimiza posibilitatea de înaintare a trupele ruse pe acest front. Unele surse au anunțat că Ucraina a intrat deja în oraș, dar armata păstrează prudența și nu a confirmat deocamdată informația.

„Este încă prea devreme pentru a vorbi despre eliberarea completă a Kupiansk. Pentru că acea parte ar fi fost eliberată (regiunea de est a orașului), dar soldații noștri s-au retras de acolo fiindcă, din câte am înțeles, pentru a o păstra avem nevoie de tehnică militară grea”, a spus Volodimir, voluntar.

Avansul ucrainean continuă, deși în spatele frontului, bombardamentele armatei ruse provoacă noi victime. Un civil a murit în regiunea Donețk și altul în regiunea Harkov. Și autoritățile pro-ruse din orașul ocupat Donețk au anunțat că patru oameni au murit, iar alți trei au fost răniți în urma unui bombardament al armatei ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE