Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrei Țăranu, politolog, despre declarațiile lui Lukașenko: „Vrea să arate că războiul se duce în Europa între SUA și Rusia”

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat după ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a vorbit despre o posibilă confruntare militară pe teritoriul României.

Ministrul Bogdan Aurescu a dispus ca reprezentantul statului Belarus în România să fie convocat la MAE. Afirmațiile făcute de Lukașenko sunt inadmisibile, iar diplomatului din Belarus i se va comunica poziția părții române. Liderul de la Minsk a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate.

Andrei Țăranu, politolog: „Belarus nu e putere economică. Lukașenko s-a dus la Shanghai pentru a arăta că Putin are aliat. Lukașenko devine un fel de portavoce a unor declarații care mai de care mai radicale din partea Rusiei, pe care Putin sau Lavrov nu îndrăznesc să le facă. Lukașenko are aura de personaj care reacționează mai dur, vorbește mai puternic, dar dă impresia că nu e Rusia, ci o țară din afara sistemului rusesc, ceea ce nu e adevărat.”

„MAE a făcut foarte bine că a luat poziție”

Politologul a mai adăugat că „MAE a făcut foarte bine că a luat poziție. Convocarea înseamnă că MAE, și implicit România, a luat notă de declarații și vrea să înțeleagă ce s-a vrut să se transmită”.

Andrei Țăranu, politolog: „România nu are graniță cu Belarusia. E greu să crezi că trupe ruse sau belaruse pot ajunge în România sau Republica Moldova. Totuși, aceste declarații belicoase trebuie luate în considerare. Declarațiile de ieri au fost făcute în fața membrilor de partid și vrea să arate că războiul se duce în Europa între SUA și Rusia. SUA sunt dușmanul. Încearcă să găsească niște căi de legătură cu Europa pentru a se menține la putere. Știe că dacă în Rusia regimul se va prăbuși și regimul lui se va prăbuși foarte repede.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE