Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război în Ucraina, ziua 209. Rușii au atacat cu rachete o centrală nucleară din sudul țării

Militarii ruși sunt acuzați că au lansat un atac cu rachete la Centrala Nucleară de Sud a Ucrainei. O explozie puternică s-a produs la 300 de metri distanță de reactoare, fiind evitată astfel o catastrofă nucleară. De asemenea, Moscova a pierdut controlul asupra regiunii Luhansk.

Trupele ruse au atacat cu rachete Centrala Nucleară de Sud a Ucrainei. Reactoarele centralei nu au fost lovite, fiind evitată astfel o catastrofă. Complexul industrial din apropierea centralei a fost însă grav avariat, autoritățile de la Kiev acuzând armata rusă de ”terorism nuclear”.

O explozie puternică a avut loc la 300 de metri distanță de reactoarele nucleare care continuă să funcționeze normal. Nimeni nu a fost rănit, însă complexul industrial a fost grav avariat, peste 100 de ferestre fiind distruse în explozie.

Este vorba despre a doua cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, situată în regiunea Nikolaev, la aproximativ 730 de kilometri distanță față de București. Regiunea a fost supusă constant atacurilor armatei rusești în ultimele săptămâni. Moscova nu a răspuns acuzațiilor Kievului însă a dat publicității înregistrări cu soldați ruși atacând mai multe poziții ale armatei Ucrainei și obiective de infrastructură.

Potrivit The Guardian, Ucraina a recucerit o localitate din apropierea orașului Lisiceansk. În urma acestei victorii simbolice, Rusia nu mai deține controlul asupra regiunii Luhansk, unul dintre avanposturile armatei mobilizate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a precizat că forțele armate ucrainene dețin ”controlul total” asupra localității Bilohorivka

”Este o suburbie a orașului Lisiceansk. În curând, îi vom înlătura pe acești nemernici de acolo. Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori", a spus Haidai, conform sursei citate.

De asemenea, criminaliștii ucraineni au descoperit 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, într-o groapă comună în apropierea localității Izium, din estul Ucrainei, a afirmat luni oficialul ucrainean. Guvernatorul regiunii Harkov susține că trupurile a doi copii au găsit găsite printre zecile de cadavre. Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora trupele ruse au comis crime de război în regiunea ucraineană Harkov.

Potrivit lui Haidai, liderii autoproclamatei republici populare Luhansk au intrat în panică. Există rapoarte ale autorităților ucrainene din care ar reieși că bărbați au fost reținuți pe stradă pentru a fi încorporați în armată. Mai mult, rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost bruiate pentru a-i împiedica pe oameni să afle despre eșecurile militare ale Moscovei.

În aceste condiții, liderul prorus al regiunii Donbas a cerut de urgență organizarea unui referendum pentru ca provincia să fie alipită Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că militarii ruși au intrat panică din cauza ritmului în care forțele ucrainene avansează pe frontul din nord-estul țării. Liderul de la Kiev a afirmat luni seara că principalul scop este ”accelerarea” eliberării zonelor ocupate de ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE