Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când va avea România zero emisii de carbon. Banca Mondială susține că țara noastră are cu 53% mai puține emisii comparativ cu 1990

România este pe cale să își atingă obiectivul de reducere a emisiilor de carbon pentru 2030, potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale. Între 1990 și 2018, țara noastră a reușit să micșoreze cu 53% cantitatea de dioxid de carbon emisă în atmosferă. Totuși, pentru a ajunge la zero emisii până în 2050, așa cum ne-am asumat prin mai multe tratate internaționale, e nevoie de investiții de peste 350 de miliarde de dolari.

România și-ar putea tripla veniturile bugetare în următoarele trei decenii dacă ar lua măsuri de reducere a emisiilor de carbon în tot acest timp, în paralel cu creșterea rezistenței la schimbările climatice, se arată în analiza Băncii Mondiale despre cum poate România să își atingă obiectivele de climă. Dacă nu acționează în consecință, țara noastră riscă să se confrunte cu lipsa apei.

”Problema este cum gestionați apa atunci când este disponibilă, cum o depozitați și cum vă asigurați că oamenii au acces la ea. Iar atunci când există deja niveluri relativ scăzute de disponibilitate a apei în țară, acest lucru devine foarte important. Și acesta este unul dintre lucrurile pe care ne concentrăm. Suntem deja aproape de nivelurile de stres hidric în prezent”, susține Marc Sadler, autor al raportului Băncii Mondiale.

România, vulnerabilă din cauza schimbărilor climatice

Autorii studiului mai remarcă faptul că România este foarte vulnerabilă la riscurile schimbărilor climatice, în special la inundații și secetă. Economia locală produce de 2,5 mai multe emisii de carbon decât media Uniunii Europene, iar asta înseamnă și costuri mult mai mari în tranziția către o economie “verde”.

”Estimăm că de acum până în 2050, în aceste sectoare-cheie ale energiei, transporturilor și altele conexe, nevoile de investiții sunt de aproximativ 360 de miliarde de dolari. Deci sunt mulți, sunt mulți bani când ne gândim la asta astăzi, dar avem 30 de ani să-i cheltuim”, a precizat Emilija Timmis, Economist Senior al Băncii Mondiale.

Noi locuri de muncă datorită scăderii emisiilor de dioxid de carbon

Țara noastră se confruntă deja cu lipsa personalului calificat, mai remarcă raportul Băncii Mondiale, iar tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon riscă să accentueze această situație, ceea ce va îngreuna atingerea obiectivelor climatice.

Tranziția verde este o oportunitate și creează joburi noi. Dar pentru joburile noi e nevoie de abilități mai bune, mai sofisticate decât cele disponibile pe piața muncii”, a menționat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România în cadrul Băncii Mondiale.

Potrivit Băncii Mondiale, sectorul energetic este principalul contribuitor la emisiile de gaze cu efect de seră din România. De o treime din cantitate sunt responsabili producătorii de energie, un sfert revine transporturilor, iar 15% este contribuția companiilor din producția românească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE