Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Undă verde pentru aderarea Suediei la NATO. Președintele Turciei a semnat protocolul prin care dă aprobarea și l-a trimis la Parlament

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat Parlamentului turc, spre ratificare, protocolul prin care aprobă integrarea Suediei în NATO, a anunțat luni președinția turcă, potrivit AP.

Erdogan a tergiversat ratificarea aderării Suediei, acuzând oficialii de la Stockholm că aplică o politică prea tolerantă față de militanții kurzi și alte grupări pe care le consideră amenințări la adresa securității.

Potrivit unui comunicat al președinției turce, Erdogan a semnat protocolul privind aderarea Suediei la NATO, care a fost transmis Marii Adunări Generale a Turciei (Parlamentul turc).

”Protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost semnat pe 23 octombrie 2023 de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi trimis Marii Adunări Naţionale a Turciei”, a anunțat președinția turcă, într-un mesaj pe rețeaua X (ex-Twitter).

Deocamdată, nu este cunoscut momentul la care actul va fi inclus pe ordinea de zi a Parlamentului turc pentru dezbatere și aprobare.

Erdogan îşi ridicase în iulie vetoul faţă de aderarea Suediei la NATO, precizând totuşi că ratificarea va depinde de parlamentul turc, care şi-a reluat lucrările pe 1 octombrie, conform Agerpres.

Ce spune fostul consilier prezidențial Iulian Chifu

”Este o promisiune asumată de președintele Erdogan la Summitul NATO de la Vilnius. Momentul în care urma să fie trimis era anunțat pentru toamnă, pentru sesiunea de toamnă a parlamentului și, iată, președintele Erdogan își respectă angajamentul, semnează acest document. Discuția cu Turcia nu a fost niciodată legată de UE. T

urcia are un drum de parcurs în acea direcție, iar blocajele nu vin de la Suedia, vin de la alte state europene. Pe această dimensiune cred că varianta cea mai directă de legătură era cu niște programe de dotare ce urmau să vină din SUA. Pe aici s-a dus negociereaîn spatele ușilor închise, fără a fi neapărat a fi o condiționare directă. E important că suntem pe un parcurs normal și că vom închide și acest ciclu al extinderii NATO cu Suedia și Finlanda care dau soliditate flancului nordic de data aceasta alianței.”, a declarat Iulian Chifu.

Toate cele 31 de state din NATO trebuie să aprobe aderarea Suediei. Turcia și Ungaria nu au ratificat încă acest acord. Nu s-a știut imediat când va fi supusă dezbaterii aderarea Suediei.

După zeci de ani, Suedia și Finlanda au abandonat nealinierea militară, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să invadeze Ucraina în februarie 2022, căutând protecție sub umbrela de securitate a NATO.

Finlanda s-a alăturat alianței militare în aprilie.

La începutul lunii octombrie, Erdogan a legat candidatura Suediei la NATO de efortul îndelungat și zadarnic al Turciei de a adera la Uniunea Europeană, aruncând un nou obstacol potențial în calea eforturilor occidentale de a lărgi Alianța Nord-Atlantică.

Uniunea Europeană a respins rapid ideea de a lega candidatura Suediei la NATO de extinderea UE: "Nu puteți lega cele două procese", a declarat luni Dana Spinant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit The Washington Post.

Erdogan își declarase anterior opoziția față de aderarea Suediei din mai multe motive, printre care refuzul Stockholmului de a extrăda persoane căutate de Turcia și faptul că a permis protestele anti-Erdogan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE