Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia renunță la opoziția față de aderarea Suediei la NATO

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de peste un an, a anunţat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, salutând "o zi istorică", scrie AFP.

"Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei" parlamentului turc "cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea", a declarat responsabilul la finalul unei întâlniri cu liderul turc premierul suedez, Ulf Kristersson, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

La începutul zilei de luni, Erdogan a legat candidatura Suediei la NATO de efortul îndelungat și zadarnic al Turciei de a adera la Uniunea Europeană, aruncând un nou obstacol potențial în calea eforturilor occidentale de a lărgi Alianța Nord-Atlantică.

Uniunea Europeană a respins rapid ideea de a lega candidatura Suediei la NATO de extinderea UE: "Nu puteți lega cele două procese", a declarat luni Dana Spinant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit The Washington Post.

Erdogan își declarase anterior opoziția față de aderarea Suediei din mai multe motive, printre care refuzul Stockholmului de a extrăda persoane căutate de Turcia și faptul că a permis protestele anti-Erdogan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE