Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg cere Turciei să nu blocheze aderarea Suediei la NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a criticat luni atitudinea președintelui turc, care amenință să blocheze aderarea Suediei la Alianță, după ce a fost ars un exemplar al Coranului la Stockholm.

Norvegianul Jens Stoltenberg a condamnat poziția lui Recep Tayyip Erdoğan cu privire la Suedia într-un interviu acordat televiziunii germane Die Welt, potrivit Euronews:

Libertatea de exprimare, libertatea de opinie este un bun prețios, în Suedia și în toate celelalte țări NATO. Și de aceea aceste acte nepotrivite nu sunt automat ilegale.

-Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Cine a ars un exemplar al Coranului

Extremistul de dreapta, cu dublă cetățenie suedeză și daneză, Rasmus Paludan a ars sâmbătă după-amiază un exemplar al Coranului, într-un act menit să denunțe negocierile Suediei cu Ankara pe tema NATO.

„Guvernul suedez a condamnat (n. red. această demonstrație) în termeni foarte clari", a reamintit Stoltenberg.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reacționat dur, declarând că Suedia, candidată la aderarea la NATO, nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident.

Stoltenberg a afirmat că este „absolut împotriva acestui tip de insulte la adresa altor oameni” și „absolut împotriva acestui comportament pe care l-am văzut pe străzile din Stockholm”.

De ce Turcia blochează intrarea Suediei și Finlandei în NATO

Turcia blochează din luna mai intrarea Suediei - și a Finlandei - în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanți și simpatizanți kurzi pe care îi numește „teroriști”, în special pe cei ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și aliații săi din nordul Siriei și Irakului.

Pentru Ankara, orice progres depinde de măsurile suedeze de extrădare a persoanelor acuzate de Turcia de terorism sau de participare la tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdoğan.

În ciuda acestui context, Stoltenberg a considerat că Turcia a fost până acum destul de cooperantă în dezbaterea privind aderarea la NATO.

Stoltenberg spune că 28 din cele 30 de țări NATO și-au dat deja acordul în parlamentele naționale. „Şi, desigur, îi rog pe aliaţii rămaşi - Ungaria şi Turcia - să accelereze aceste proceduri în parlamentele lor.”

În acest context, ministrul de Externe finlandez a anunțat că Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE