Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul finlandez de externe: „Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia”

Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia, a declarat marți ministrul finlandez de externe.

Declarația vine după ce Turcia a exclus să dea undă verde Suediei, în urma unui protest de ardere a Coranului.

Apartenența comună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situația, dacă s-a întâmplat ceva, ceea ce înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a spus Pekka Haavisto.

Cu toate acestea, el a spus că este „prea devreme pentru a lua o decizie”.

Stoltenberg îndeamnă Ankara să nu blocheze aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat luni atitudinea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă că va bloca aderarea la NATO a Suediei după ce un extremist a ars un exemplar din Coran sâmbătă la Stockholm, notează AFP.

Într-un interviu acordat televiziunii germane Die Welt, transcris într-un comunicat în germană de către canal, norvegianul Jens Stoltenberg a condamnat poziţia lui Recep Tayyip Erdogan legată de Suedia.

„Libertatea de exprimare, libertatea de opinie este un bun preţios, în Suedia şi în toate celelalte ţări ale NATO. De aceea, aceste acte inadecvate nu sunt automat ilegale”, a declarat el.

Sâmbătă după-amiază, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, act vizând să denunţe negocierile suedeze cu Ankara privind NATO.

Stoltenberg a afirmat că este „absolut împotriva acestui tip de insulte la adresa altor persoane" şi "absolut împotriva acestui comportament pe care l-am văzut pe străzile din Stockholm”.

Turcia blochează din mai intrarea Suediei - şi a Finlandei - în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept "terorişti", în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestuia din nordul Siriei şi Irak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE