Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comitetul militar al NATO se reuneşte la Bruxelles. Mircea Geoană: Anul 2023 va fi unul dificil. Este periculos să subestimăm Rusia

Publicat de: Euronews

Principalele autorităţi militare ale NATO şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei se întâlnesc miercuri şi joi, la sediul NATO de la Bruxelles, pentru o reuniune la cel mai înalt nivel a Comitetului Militar.

18/01/2023 , 16:10

Mircea Geoană: Ne aflăm într-un moment critic pentru securitatea Euro-Atlantică

Secretarul general adjunct Mircea Geoană a deschis prima sesiune a reuniunii împreună cu amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar, în prezenţa generalului Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), şi a generalului Philippe Lavigne, comandantul suprem aliat pentru transformare (SACT). Mircea Geoană, a spus că ordinea internațională se află sub presiune ca urmare a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Totodată acesta a spus că este periculos să subestimăm Rusia.

„Întâlnirea de astăzi are loc într-un moment critic pentru securitatea Euro-Atlantică. Lumea din prezent este un loc diferit față de cum era în urmă cu un an. Ordinanea internațională bazată pe reguli este sub presiune. Securitatea noastră este în joc. Democrația este atacată, iar economiile noastre și cetățenii sunt afectați.

În urmă cu un an, președintele Putin a început războiul său, pentru a prelua controlul Ucrainei și a-i priva pe oameni de libertate. Dar a subestimat curajul poporului ucrainean al conducerii țării și al forțelor sale armate. A subestimat unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina. A subestimat reacțiile statelor noastre. Am furnizat o asistență nemaivăzută pentru a ajuta Ucraina să se apere. Acest sprijin este critic pentru viitorul Ucrainei.

Este periculos să subestimăm Rusia. Putin se pregătește pentru un război lung. El a mobilizat peste 200.000 de noi militari. El caută să obțină mai mult armament din partea altor regimuri autoritare, inclusiv Iran. Dar la fel de important, nu avem niciun indiciu potrivit căruia obiectivele lui Putin s-au schimbat. Deci, trebuie să fim pregătiți. Anul 2023 va fi unul dificil. Trebuie să ne respectăm angajamentele luate la Summitul de la Madrid de anul trecut și să ne întărim defensiva pentru a face față oricărei amenințări, din orice direcție”, a spus Mircea Geoană.

Agenda reuniunii

Agenda reuniunii, la care au fost invitate Finlanda şi Suedia, va include o discuţie referitoare la războiul din Ucraina şi sprijinul acordat Kievului, precum şi o analiză a contextului de securitate din Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva misiunii KFOR, pe care NATO o desfăşoară în regiune.

De asemenea, Aliaţii vor avea oportunitatea de a discuta cu privire la implementarea de către NATO a Conceptului pentru descurajarea şi apărarea zonei euro-atlantice, precum şi despre capabilităţile NATO şi capacitatea militară de a apăra Alianţa împotriva tuturor provocărilor, curente şi viitoare - cu accent pe operaţiunile în domenii multiple, transformarea digitală şi consolidarea interoperabilităţii aliaţilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE