Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt AWACS, avioanele NATO trimise în România pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere

NATO se pregătește să trimită în România avioane AWACS, aeronave dotate cu sisteme radar, specializate în misiuni de supraveghere aeriană a unor spații extinse. Aparatele de zbor vor ajunge, marți, 17 ianuarie, la baza aeriană din Otopeni, pentru a consolida prezența Alianței Nord-Atlantice și pentru a monitoriza activitatea militară rusă.

„Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staţionate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, vor fi desfăşurate trei aeronave.

De asemenea, NATO a anunțat că aeronavele AWACS sunt trimise în România pentru a proteja teritoriul țării noastre, în calitate de membru al Alianței.

„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să existe niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

La baza de la Otopeni vor fi trimişi, de asemenea, 180 de militari.

„Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a adăugat ea.

Ce sunt aeronavele AWACS - capacități tehnice

NATO a anunțat că aeronavele AWACS vor efectua zboruri de recunoaștere exclusiv deasupra teritoriului Alianței în următoarele zile. Misiunea este programată să dureze mai multe săptămâni. Avioanele de supraveghere NATO fac parte dintr-o flotă de 14 astfel de aparate de zbor care au baza în Geilenkirchen, în Germania.

AWACS (sistem de avertizare și control aeropurtat, trad.) sunt aeronave de tip Boeing E-3A dotate cu sisteme radar montate pe fuzelaj, având capacitatea de a detecta ținte aflate la mare distanță. Acestea sunt folosite la misiuni de Poliție aeriană, operațiuni de evacuare, embargo, acțiuni de combatere a terorismului, dar și la o serie de operațiuni pe timp de război.

Forța Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) se numără printre capacitățile militare deținute și operaționalizate de Alianță, în condițiile în care marea majoritate a tehnicii militare desfășurate sub egida NATO aparține țărilor membre

Avioanele AWACS au o autonomie de zbor de aproape opt ore și jumătate, având capacitatea de a acoperi 310.798 de kilometri pătrați, o suprafață cât cea a Poloniei, la o atitudine 9.150 de metri altitudine. În aceste condiții, trei astfel de aeronave pot acoperi întreaga suprafață a Europei Centrale.

De asemenea, sunt concepute pentru a efectua misiuni de lungă durată deoarece pot fi realimentate în aer.

Aeronava are 46,6 metri lungime, 4,5 metri lățime, o anvergură a aripilor de 44,43 metri, fiind propulsată de patru motoare turbojet TF-33-PW110A. Rotodromul are un diametru de 9,1 metri. Un astfel de aparat de zbor este operat de un echipaj de zbor format din trei membri și de un echipaj de misiune alcătuit din 12 membri, care poate fi adaptat în funcție de misiune.

În 2019, carlinga a fost modernizată cu un cockpit din sticlă, conceput pentru a corespunde standardelor europene privind managementul traficului aerian care sunt în continuă schimbare. În prezent, avionul E-3A al NATO a fost inclus într-un program de modernizare care va asigura operaționalizarea până în 2035.

Flota AWACS este acum folosită în misiuni aeriene în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. De asemenea, a avut un rol important în operațiunile militare efectuate după atentatele din 11 septembrie 2001, în Libia și Afganistan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE