Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul potențialelor conflicte din 2023. Marile crize de securitate care ar trebui să ne îngrijoreze în acest an

Pentru majoritatea decidenților politici din statele membre UE sau NATO, războiul din Ucraina reprezintă criza momentului. Acest lucru este de înțeles ținând cont de amploarea conflictului armat și de repercusiunile internaționale ale acestuia. Cu toate acestea, la nivel global exită mai multe puncte fierbinți care ar putea genera în viitorul apropiat dezechilibre seriose sau chiar conflicte catastrofale.

Un studiu recent realizat de think tank-ul american Council on Foreign Relations (Consiliul pentru Relații Externe) arată care ar putea fi marile provocări ale anului 2023 în materie de securitate și relații internaționale.

Provocări majore

În linii mari, specialiștii de la Council on Foreign Relations identifică cinci amenințări majore în 2023.

  • O escaladare a războiului din Ucraina, ca urmare a utilizării unor arme neconvenționale și o eventuală extindere a conflictului (inclusiv prin atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice) în statele vecine și/sau implicarea directă a statelor membre NATO.
  • Nemulțumirea populară față de războiul din Ucraina și înrăutățirea condițiilor economice duc la creșterea tulburărilor sociale în Rusia și generează o luptă pentru putere la Moscova.
  • O escaladare a tensiunilor între China și Taiwan generează o gravă criză de securitate, implicând Statele Unite și alte țări din regiune.
  • Apariția unei crize de securitate în Asia de Nord-Est ca urmare a testelor nucleare și balistice efectuate de către Coreea de Nord.
  • O confruntare militară directă între Israel și Iran din cauza programului nuclear iranian și a sprijinului neîntrerupt al Teheranului pentru grupurile de militanți din țările vecine.

Pe lângă acestea, raportul mai listează ca provocări cu „impact ridicat” un potențial atac cibernetic devestator asupra infrastructurii critice din Statele Unite, din partea unei entități statele sau nonstatale și o migrație în masă dinspre statele Americii Centrale către Statele Unite, pe fondul creșterii violenței, a tulburărilor politice și a înrăutățirii condițiilor economice din aceste state.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE