Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială, ajutor pentru nevăzători. La Cluj, s-a lansat platforma pentru învățarea alfabetului tactil al culorilor

A fost lansată în România prima platformă educațională destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Astfel, inteligența artificială va putea fi folosită pentru a-i ajuta pe nevăzători să învețe alfabetul tactil al culorilor. Mai mult, platforma este completată de o hartă a culorilor destinată spațiilor publice, acolo unde aceste persoane întâmpină cele mai multe probleme.

Geo Câmpean are 33 de ani și este nevăzător. El locuiește în Cluj cu soția sa, iar împreună administrează un salon de masaj și cosmetică. Atât acasă, cât și la locul de muncă și-a accesibilizat spațiul conform nevoilor sale, însă problemele apar atunci când trebuie să iasă din casă și să meargă la cumpărături, spre exemplu. Iar un alfabet tactil al culorilor i-ar fi de mare ajutor.

Geo Câmpean, nevăzător: Cu ajutorul lui îți poți eticheta hainele, îți poți eticheta locațiile pentru deșeuri, dacă vrei să colectezi selectiv.

Îți poți face din acest simbol, fără să scrii în Braille, culoarea roșu, care are mai multe litere și ocupă mai mult. Practic, lipind o etichetă cu acest simbol poți să îl pui oriunde.

Melania Medeleanu, membru fondator Asociația Zi de Bine: Cei mai mulți nu ies din casă decât cu însoțitor și de aceea nici nu îi vedem decât foarte rar, pentru că nu pot să iasă pur și simplu din casă. Ce ne dorim este să îi întâlnim mai des în drumurile noastre obișnuite de zi cu zi. La plimbare pe strada, la magazinul din colț.

Acest lucru ar putea fi de acum posibil

Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Tudor Paul Scripor, un inventator originar din Cluj, a lansat o platformă educațională numită Bine în Culori. Este vorba despre un site complex, care folosește inteligența artificială.

Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor: Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările puse referitor la culori. Răspunsul este atât în text, cât și audio, fiind complet accesibilă pentru toți. Următorul pas în dezvoltarea platformei este chiar traducerea acestei platforme în toate limbile.

Alfabetul culorilor poate fi folosit în orice domeniu de activitate. De pildă, arhitecții pot transforma ideea într-o hartă a culorilor. Astfel, un nevăzător poate citi un plan al clădirii și nu trebuie să fie însoțit în permanență.

Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania: Un nevăzător poate să ajungă la primărie, poate să ia această hartă și să ajungă cu această hartă la aceste spații prin niște texturi care sunt pe pereți, nu te mai deranjează, nu sunt acele texturi pe suprafața de călcare care îi încurcă de exemplu pe cei în scaun cu rotile.

În România, conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, sunt peste 86.000 de nevăzători.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE