Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Care ar fi motivul atentatului de la Bruxelles. Bărbatul care a ucis suporterii suedezi a fost expulzat din Suedia la un moment dat

Cel puțin doi oameni au fost uciși într-un atac armat, în centrul Bruxelles-ului, potrivit presei de limba franceză din Belgia.

17/10/2023 , 20:36

Povestea bărbatului care a ucis suporterii suedezi

Bărbatul tunisian suspectat de comiterea atentatului recent de la Bruxelles, în care doi suporteri de fotbal suedezi au fost împuşcaţi mortal, sosise pe insula italiană Lampedusa în 2011, la bordul unei mici ambarcaţiuni, a declarat marţi o sursă din guvernul italian, citată de agenţia de presă ANSA, potrivit Agerpres.

Tunisianul, numit Abdesalem Lassoued, a plecat în Suedia după ce a stat un timp în Italia. Ulterior, el a fost expulzat din Suedia şi a revenit în 2016 în Italia, unde a fost identificat de poliţia din Bologna ca subiect radicalizat, fiind monitorizat şi de serviciile de informaţii.

Ulterior, Lassoued a plecat în Belgia. El a fost fotografiat în oraşul italian Genova în 2021.

Surse din poliţie au declarat că nu este exclus ca unul dintre motivele atentatului comis de el să fie faptul că Suedia îl expulzase, a mai transmis Agerpres.

17/10/2023 , 20:36

Autorul atacului armat din centrul Bruxelles-ului, mort după ce a fost împușcat. Tunisianul radicalizat a ucis două persoane

Cel puțin doi oameni au fost uciși într-un atac armat, în centrul Bruxelles-ului, potrivit presei de limba franceză din Belgia. Nu este cunoscut încă motivul atacului, potrivit presei locale.

Potrivit martorilor, unul dintre atacatori se afla pe un scuter si avea asupra lui "o armă mare". Martorii au văzut cum atacatorul deschide focul pe stradă și continuă apoi să tragă în interiorul unei clădiri. O altă persoană ar fi fost rănită.

17/10/2023 , 12:04

Atacatorul radicalizat a murit la spital după ce a fost împușcat de polițiști

Atacatorul radicalizat care a omorât doi suporteri suedezi la Bruxelles a murit la spital, după ce a fost împușcat de poliție. Cei doi suedezi au fost uciși într-un atac cu armă descris drept un „atac laș” de către premierul belgian.

Suspectul a fost localizat într-o cafenea, după o amplă operațiune a poliției belgiene, iar asupra sa ar fi fost găsită arma folosită în atac. Oficialii au declarat că acesta este un tunisian care trăia ilegal în Belgia. Potrivit presei străine, în 2016 autoritățile belgiene ar fi fost informate de un serviciu străin că bărbatul este radicalizat și este gata să meargă să lupte pentru jihad. Autoritățile belgiene au ridicat gradul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel.

17/10/2023 , 10:45

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu condamnă atacul din Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj prin care condamnă ”cu fermitate” atacul terorist comis luni seara în Bruxelles.

”Condamnăm cu fermitate atacul terorist de la Bruxelles. România transmite condoleanţe familiilor victimelor. Rămânem uniţi în jurul valorilor noastre comune europene, unde teroarea şi ura nu îşi au locul”, a scris Klaus Iohannis, pe rețeaua X*(fosta Twitter).

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este ”profund îngrijorat” în urma atacului comis în capitala Belgiei.

”Profund îngrijorat de atacul terorist de la Bruxelles. Condamn cu fermitate violența motivată de ură și sunt solidar cu popoarele belgian și suedez în aceste momente dificile”, a precizat Marcel Ciolacu, pe X.

17/10/2023 , 09:33

Suspectul în cazul atacului armat din Bruxelles a fost prins de polițiști

Bărbatul suspectat de comiterea atacului din capitala Belgiei a fost arestat marți dimineață, după ce a fost neutralizat de polițiști, relatează RTBF. Principalul suspect a fost împușcat în zona pieptului de ofițeri.

Potrivit publicației Nieuwsblad, cel care ar fi comis atacul armat este Abdesalem Lassoued, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, de origine tunisiană, care trăiește în localitatea belgiană Schaerbeek. Individul s-ar fi radicalizat și ar fi mărturisit în mai multe clipuri publicate pe rețelele de socializare că face parte din gruparea Stat Islamic.

Autorul atacului din Bruxelles și-a exprimat solidaritatea față de palestinienii din Fâșia Gaza

Presa belgiană scrie că Abdesalem Lassoued ar fi ajuns cu un scooter în piața Sainctelette din Bruxelles, luni seara, în jurul orei locale 19:15. A scos arma pe care o avea ascunsă într-o cutie din carton și a deschis focul înspre trei persoane. Ulterior, individul a fugit de la fața locului, strigând ”Allah Akhbar”.

Bărbatul a publicat pe pagina sa de Facebook două clipuri video prin care a revendicat atacul armat. Primele imagini ar fi fost înregistrate în sufrageria locuinței sale, unde apare cu fața acoperită de un fular și purtând un tricou de fotbal. Al doilea clip pare să fi fost înregistrat pe străzile din Bruxelles, unde ar fi fost văzut purtând o geacă portocalie, asemănătoare celor folosite de angajații serviciului de salubritate.

Suspectul a spus că a comis atacul în numele grupării Stat Islamic și că a ucis trei necredincioși.

Înainte de a comite atacul, bărbatul își exprimase solidaritatea față de palestinienii din Fâșia Gaza, prin mesajele publicate pe rețelele de socializare. El a vorbit și despre cazul băiețelului palestinian de doar șase ani care a fost ucis în Statele Unite. ”Acel copil din SUA a fost înjunghiat cu 26 de lovituri de cuțit și au spus c-a fost o crimă comisă cu brutalitate deoarece el era musulman. Dacă ar fi fost creștin, iar criminalul era musulman, ar fi spus că e terorism”, a scris bărbatul, potrivit Nieuwsblad.

Conform presei belgiene, individul este căsătorit și are o fiică.

”Suspectul este un tunisian de 45 de ani care a aplicat pentru a obține azil în țara noastră în noiembrie 2019. Persoana era în vizorul Poliției pentru fapte suspecte, precum trafic de persoane și ședere ilegală”, a precizat ministrul belgian de Justiție, Van Quickenborne.

17/10/2023 , 08:16

Atacatorul care a ucis doi fani ai naționalei de fotbal a Suediei este încă în libertate

Bărbatul care a împușcat mortal doi suporteri ai echipei naționale de fotbal a Suediei în centrul Bruxelles-ului nu a fost prins de polițiști marți dimineață. Premierul belgian Alexander De Croo a catalogat atacul drept o ”furie teroristă”, relatează The Guardian.

Echipa națională de fotbal a Suediei a jucat luni seară împotriva Belgiei pe stadionul King Baudouin, situat la aproape cinci kilometri distanță de locul în care a fost comis atacul. Meciul a fost întrerupt la pauză, după ce informația despre atac s-a răspândit cu repeziciune. Suporterii aflați în tribune au fost sfătuiți să rămână în interiorul stadionului.

Premierul Alexander De Croo a anunțat că nivelul de risc terorist este în continuare la cel mai ridicat nivel și i-a sfătuit pe cetățeni să fie extrem de vigilenți. Șeful Executivului de la Bruxelles a mai precizat că măsurile de securitate vor fi sporite, în special zonele sensibile, inclusiv cele în locuiește comunitatea suedeză.

Atacul a fost unul ”laș”, a precizat prim-ministrul belgian.

”Autorul a vizat suporterii suedezi. Ar fi vorba despre un bărbat de origine tunisiană care stătea ilegal în țara noastră.

Două vieți au fost curmate cu o cruzime extreme. Gândurile noastre se îndreaptă către victime, către cei dragi, către rudele lor. Le transmitem condoleanțele noastre", a declarat De Croo.

O a treia persoană a fost grav rănită.

16/10/2023 , 23:29

Autoritățile belgiene au sfătuit populația să nu iasă din case

Poliția a transmis populație să nu iasă din case. Stațiile de metrou au fost închise.

Ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib, a precizat, pe rețelele de socializare, că a fost "îngrozită" de acest "atac terorist" și a precizat că "toate mijloacele necesare trebuie mobilizate pentru a combate radicalismul".

În urma atacului, ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat că Franța își va consolida controalele la frontieră cu Belgia, potrivit AFP.

16/10/2023 , 23:24

Atacatorul a postat un mesaj pe rețelele de socializare

Atacatorul a afirmat că a "răzbunat musulmanii. Trăim și murim pentru religia noastră”.

El a precizat că a ucis trei oameni, conform BBC.

Momentul a și fost filmat și postat pe rețelele de socializare, însă autoritățile nu au terminat de verificat veridicitatea înregistrării.

16/10/2023 , 23:10

Primarul din Bruxelles și premierul Belgiei au reacționat

Premierul Belgiei, Alexander De Croo: "Transmit cele mai profunde condoleanțe rudelor acestui atac laș de la Bruxelles. Urmăresc îndeaproape situația, împreună cu miniștrii Justiției și Afacerilor Interne. Monitorizăm situația și cerem cetățenilor din Bruxelles să fie vigilenți."

Primarul din Bruxelles, Philippe Close: "În urma atacului armat de la Bruxelles, serviciile de poliție se mobilizează pentru a asigura securitatea în și în jurul capitalei noastre, în colaborare cu ministrul de interne. Sunt prezent la centrul de criză, alături de Michel Goovaerts, pentru a asigura coordonarea."

16/10/2023 , 23:03

Alerta teroristă, ridicată la cel mai înalt nivel

În jurul orei 21.30, procuratura federală, responsabilă cu actele de terorism, a anunțat că preia ancheta. În Bruxelles, amenințarea teroristă a fost ridicată la nivelul 4, cel mai mare posibil, prima dată după atacurile din 2016. În restul Belgiei, riscul amenințării teroriste a fost plasat la un nivel imediat inferior.

Incidentul a avut loc la câțiva kilometri de stadionul King Baudouin, unde naționala Belgiei joacă chiar împotriva Suediei, în preliminariile pentru Euro 2024. Partida a fost întreruptă, la pauză, după ce jucătorii au refuzat să iasă pe teren. Și transmisiunea meciului a fost încheiată atunci. Spectatorilor li s-a spus să rămână în interiorul arenei.

Niciun suspect nu a fost încă arestat.

Știrea inițială:

Atacul a avut loc în jurul orei locale 19:00 - 19:15, pe Bulevard D'Ypres, în zona Place Sainctelette, iar victimele sunt turiști suedezi, care se aflau într-un taxi, transmite presa franceză.

Cele două persoane decedate aveau naţionalitate suedeză, a anunţat poliţia, care a precizat că o anchetă este în desfăşurare, relatează agenţia de presă Belga.

Postul public de televiziune belgian susține că atacatorul a postat un clip video prin care revendică atentatul în numele ISIS. Acesta ar fi strigat "Allahu Akhbar" și ar fi vrut să se răzbune pe suedezi.

Publicația Het Laatste Nieuws susține că au apărut și două clipuri video pe rețelele sociale, în care atacatorul apare într-o jachetă portocalie fluorescentă, cu o cască albă, în timp ce se afla pe scuter.

El a coborât și ar fi intrat într-o clădire, unde s-au refugiat acele persoane, iar apoi a continuat să tragă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE