Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Am luat fetița și am fugit". Mărturia unei familii de români din Israel: "Ți-e frică să mergi pe stradă, să nu fii înjunghiat, împușcat"

Războiul din Israel i-a luat prin surprindere și pe românii care se află acolo. O familie din România este stabilită de mult timp în Petach Tikva, un oraș din zona centrală a Israelului, însă chiar dacă zona lor se află mai departe de epicentrul conflictului, șocul resimțit a fost foarte mare. Lidia Beni se află în Israel de 10 ani, iar soțul ei e stabilit acolo de 30 de ani. Cei doi au o fetiță în vârstă de 4 ani.

Cu un minut înainte să intre în direct la Euronews România, aceștia au dezvăluit că a sunat alarma antiaeriană.

Români din Israel, surprinși de război

Lidia Beni, româncă stabilită în Israel: "Chiar am avut alarmă în urmă cu un minut."

Soțul Lidiei Beni: "Nu s-a mai întâmplat în zona noastră, în orașul unde trăim noi, care este mai în centrul Israelului. Nu am mai avut de ieri alarmă. Eu aș vrea ca soția și fata să vină în România. Eu lucrez la aeroport, în Israel și am o funcție, nu pot să îmi permit acest lucru, eu trebuie să fiu aici. La armată nu mă iau că nu mai am vârsta. Dar mie nu mi-e frică."

Această familie încă nu a solicitat să se întoarcă în România, însă femeia se gândește să o facă, alături de fetiță. Soțul susține că va rămâne. Sâmbătă dimineață, Ministerul Afacerilor Externe din România a reușit aducerea a 58 de români.

Lidia Beni: "Da, m-am gândit, am căutat și bilete, dar deocamdată am văzut că la noi e un pic mai liniște, nu e cum e în sud sau nord și am zis că mai stau un pic să vedem. Dacă se agraveaaă situația, am să vin cu fetița, soțul rămâne."

Soțul Lidiei Beni: "Toate cursele externe au oprit zborurile și, din câte știu, Tarom a suplinit cu două curse care să aducă acești pelerini care erau pe aici. Cursele internaționale sunt foarte puține. Ceea ce operează aici e firma noastră internațională și mai avem două firme."

Lidia Beni: "Au mai fost situații complicate în Israel, au mai fost rachete, am mai avut alarme. Aici tot timpul e situația mai complicată, ți-e frică să mergi și pe stradă, să nu fii înjunghiat, împușcat. Dar am privit lucrurile astea ca atare, pentru că știam că suntem aici în țară, trăim, toată lumea trăiește, fiecare are o siguranță, cu poliția, cu armata.

Dar ce s-a putut întâmpla de data asta... toată lumea a fost șocată, nu s-au gândit niciodată că poate exista așa ceva, un calvar. Israelul este pregătit, are sisteme antirachetă, are cu ce să îi înfrunte. Dar situația de la graniță și ce le-au făcut acolo familiilor... (n.r.: se abține cu greu să nu plângă). Fiecare persoană din Israel nu cred că nu are vreun cunoscut, un prieten, pe cineva. Chiar și soțul are la lucru un coleg. Acest lucru a atins fiecare persoană din Israel, fiecare cetățean".

Lidia Beni: "Dormeam. Am luat fetița și am fugit"

Deși zona este una în care tensiunile au fost mari de mulți ani, iar sistemele de securitate sunt avansate, totuși israelienii au fost luați prin surprindere.Cea mai mare dilemă pe care o au toți este cum a fost posibil așa ceva.

Soțul Lidiei Beni: "Mai mulți colegi sunt, sunt implicați cu răpirile, sau cu morți, sau cu fel de fel de cazuri. S-a pierdut încrederea pe care o aveam. Știam că statul Israel are sisteme de apărare ultra-performante și tot felul de capete luminate, dar ce s-a întâmplat acum... Toată lumea din Israel și de peste tot e foarte șocată de cum s-a ajuns într-o asemenea situație. Asta se întreabă zi de zi fiecare.

După ce că fiecare își plânge în sine, cu necazurile, ce te omoară mai mult e întrebarea cum s-a ajuns în această situație, sâmbăta trecută, la ora 7:30. Mai ales la acel gard, care nu e ca un gard de curte, ci e un gard în care s-a finanțat acolo mult, e foarte scump și cu sisteme foarte dotate. Și când vezi cu ce ușurință s-a trecut prin gardul ăla și cum s-a rupt și l-au mai și tăiat în câteva locuri... Unde a fost partea aeriană, partea de sol, contrainformațiile, pe care le avem aici, care nu lipsesc în toată lumea?"

Momentul primului atac a îngrozit această familie de români. Lidia Beni a povestit cum a decurs totul.

Lidia Beni: "Cum am trăit? Eu cu fetița dormeam, era 6.30 dimineață, dintr-o dată am auzit alarme, nu am înțeles ce se întâmplă, am luat fetița, am fugit în sală, lumea încă dormea, nu s-au trezit vecinii, eram numai eu cu ea pe sală."

Soțul Lidiei Beni: "Era și sărbătoare aici, în Israel, toată lumea era după petrecere, vineri seara s-a petrecut și te-a luat din pat, cum ar veni."

Lidia Beni: "Și la o jumătate de oră, la ora 7, a fost a doua sirenă, a fost ceva mai puternică și s-au trezit vecinii. Mulți întrebau șocați, era așa dintr-o dată...nu au fost pregătiț. (n.r.: își stăpânește lacrimile). Alte dăți când mai erau alarme, se știa că o să se întâmple ceva. Acum totul ne-a luat prin surprindere. Un mesaj? Israelul nu vrea război cu nimeni, Israelul vrea pace, Israelul se luptă pentru popor și pentru oamenii lui. Împrejurul Israelului numai dușmani sunt."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE