Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU intervine în problema umanitară din Gaza. Apa potabilă se termină: "O chestiune de viață și de moarte"

Războiul din Israel a dus și la apariția unei mari probleme umanitare, după ce apa potabilă, energia electrică și furnizarea de combustibili au fost întrerupte în Gaza din 11 octombrie, la patru zile după începerea bombardamentelor grupării Hamas.

În aceste condiții, a intervenit și ONU, prin Agenția pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA). Peste două milioane de oameni sunt în pericol acum.

ONU îndeamnă Israelul să livreze combustibil urgent în Gaza

"A devenit o chestiune de viață și de moarte. Este ceva obligatoriu, combustibilul trebuie livrat acum în Gaza pentru a produce apă potabilă pentru două milioane de oameni. În Gaza, apa curată se epuizează, după ce centrala și rețelele publice de apă au încetat să funcționeze. Oamenii sunt acum forțați să folosească apa murdară din fântâni, crescând riscurile de boli transmise prin apă. Trebuie să transportăm combustibil în Gaza acum.

Combustibilul este singura modalitate prin care oamenii pot avea apă potabilă sigură. Dacă nu, oamenii vor începe să moară de deshidratare severă. Printre ei sunt copii mici, bătrâni și femei. Apa este acum ultimul colac de salvare rămas. Fac un apel pentru ca asediul asupra asistenței umanitare să fie ridicat acum", a declarat comisar general al UNRWA, Philippe Lazzarini, citat de Al Jazeera.

Fără combustibil, singura centrală din Fâșia Gaza nu poate funcționa și nu mai poate produce apa potabilă necesară.

Armata isareliană a încercuit complet Fâșia Gaza și a izolat-o total. Oamenii care vor să iasă sunt blocați pentru că punctul de trecere a frontierei spre Egipt a fost bombardat de trei ori într-o singură zi și nimănui nu-i este permis să treacă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE