Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copil musulman de doar șase ani, ucis în SUA. Crima a fost motivată în contextul războiului Israel-Hamas

Un bărbat, în vârstă de 71 de ani din statul american Illinois, este acuzat c-a înjunghiat mortal un băiat de doar șase ani și a rănit grav o femeie de 32 de ani, mama copilului. Polițiștii susțin că este vorba despre o infracțiune motivată de ură, în condițiile în care agresorul și-a ales victimele din cauza credinței lor musulmane, în contextul războiului dintre Israel și gruparea Hamas.

În ultimele zile, Poliția din orașele americane și autoritățile federale sunt în alertă din cauza unor violențe motivate de sentimente antisemite sau islamofobe. Ofițerii FBI, împreună cu grupurile evreiești și musulmane, au semnalat o intensificare a mesajelor de amenințare și de instigare la ură.

Polițiștii au fost alertați sâmbătă dimineața, după ce o femeie ce fusese înjunghiată împreună cu băiețelul ei de șase ani. Atacul a fost comis într-o locuință din Plainfield Township, o localitate situată la 65 de kilometri sud-vest de Chicago, se arată într-un comunicat al biroului șerifului din comitatul Will, conform The Associated Press.

Copilul a fost declarat decedat la spital. Femeia a fost înjunghiată în repetate rânduri, iar, potrivit medicilor, are șanse să supraviețuiască. În schimb, rezultatul autopsiei a relevat că băiețelul de șase ani a fost înjunghiat de zeci de ori.

”Detectivii au stabilit că ambele victime ale agresiunii violente au fost atacate de suspect din cauză că sunt musulmane și pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea Hamas”, a precizat șeriful într-un comunicat.

Băiețelul musulman și mama sa, atacați de proprietarul locuinței

Potrivit anchetorilor, femeia a sunat la numărul de urgență 911, spunând că proprietarul casei în care locuiește cu chirie a înjunghiat-o cu un cuțit și că a fugit în baie unde s-a luptat cu agresorul. Bărbatul suspectat de comiterea atacului a fost depistat în apropierea locuinței, având o tăietură pe frunte, au precizat autoritățile.

Agresorul se numește Joseph M. Czuba, are 71 de ani și locuiește în Plainfield. Bărbatul a fost acuzat de omor deosebit de grav, tentativă de omor, precum și de infracțiuni motivate de ură și fapte deosebit de grave comise cu o armă mortală, potrivit biroului șerifului. Agresorul se afla în custodia autorităților încă de duminică și urmează să fie prezentat instanței.

Autoritățile din SUA nu au făcut publice numele celor două victime. Cu toate acestea, unchiul patern al copilului, Yousef Hannon, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă organizată de Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice din Chicago. El a spus că minorul ucis este Wadea Al-Fayoume, un băiat american de origine palestiniană ce împlinise recent vârsta de șase ani.

De asemenea, reprezentanții organizației au precizat că cealaltă victimă este mama băiatului.

”Nu suntem animale, suntem oameni. Vrem să fim considerați și tratați ca oameni, pentru că asta suntem”, a spus Yousef Hannon, un un palestiniano-american care a emigrat în SUA în anul 1999 pentru a lucra, inclusiv ca profesor.

Organizația musulmană pentru libertăți civile a catalogat această crimă drept "cel mai mare coșmar”, avertizând că are loc o creștere îngrijorătoare a numărului de apeluri și e-mailuri instigatoare la ură de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Reprezentanții organizației au precizat că a existat o serie de mesaje cu membrii familiei din care reiese că agresorul a făcut afirmații denigratoare la adresa musulmanilor.

Reacția lui Joe Biden în cazul uciderii băiețelului musulman de doar șase ani

Președintele Joe Biden a condamnat gestul bărbatului pe care l-a catalogat drept ”act oribil de ură”.

”Jill și cu mine am fost dezgustați, după ce am aflat despre uciderea brutală a unui copil și despre tentativa de omor în cazul mamei acestuia, ieri, în Illinois. Transmitem condoleanțele și rugăciunile noastre familiei.

Acest act oribil de ură nu își găsește locul în Statele Unite și este împotriva valorilor noastre fundamentale: libertatea de a nu ne teme pentru modul în care ne rugăm, pentru ceea ce credem și pentru cine suntem”, a scris Joe Biden, pe rețeaua X ( fosta Twitter).

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Chris Wray, a precizat că instituția pe care o conduce a luat măsuri rapide pentru a contracara amenințările. Un oficial de rang înalt al FBI, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că majoritatea amenințărilor la care ofițerii au răspuns nu au fost considerate credibile, adăugând că, cu toate acestea, FBI le ia pe toate în serios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE