Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fața nevăzută a rezistenței din Gaza. Poveștile palestinienilor care se opun regimului Hamas: Ne-am confruntat cu arestări și o ploaie de gloanțe

În timp ce comandanții israelieni planifică următoarele etape ale campaniei lor din Gaza, numărul deceselor rezultate în urma confruntărilor militare continuă să crească. Hamas controlează enclava din 2007, însă gruparea nu se bucură nici pe departe de un sprijin unanim din partea populației palestiniene.

Dacă vă îndoiți că există palestinieni care se opun regimului instaurat de Hamas în Gaza, ar fi bine să aruncați o privire asupra proiectului online numit „Whispered in Gaza”. Aici puteți găsi până în prezent 25 de relatări ale civililor palestineni, înregistrate în decursul ultimelor 18 luni. Numele locuitorilor din Gaza au fost schimbate, iar fețele acestora au fost animate, însă din relatările lor putem extrage o temă comună: nu toți palestinienii sunt de acord cu acțiunile Hamas, iar unii dintre ei se opun fățiș regimului, cu costuri personale uriașe.

După preluarea puterii Hamas a început un proces de epurare în rândul vechilor rivali politici. În 2014, un raport al Amnesty International vorbea despre „abuzuri grave ale Hamas împotriva membrilor Fatah și a foștilor membri ai forțelor de securitate ale AP din Gaza, inclusiv răpiri, tortură, crime și alte agresiuni”.

Hamas a creat totodată o adevărată rețea de patronaj care acordă beneficii uriașe membrilor săi, excluzându-i în același timp pe palestinenii care nu îmbrățișează regimul. Zeci de mii de persoane au fost angajate și promovate în administrația publică exclusiv pe baza loialității față de Hamas. În schimb, medici și alți profesioniști din diverse domenii au fost concediați pentru că nu au dorit să susțină mișcarea, potrivit autorilor proiectului.

„Am încercat să ne răzvrătim, dar erau mai puternici decât noi”

În 2019, aproximativ 1.000 de locuitori din Gaza au organizat demonstrații de stradă sub sloganul „Vrem să trăim”. „Rana” a fost unul dintre demonstranți.

„În urmă cu trei ani am protestat. Voiam să trăim o viață decentă, așa cum vor toți. Voiam ca vocea noastră să fie auzită de guvern, însă Hamas a răspuns violent. Ne-am confruntat cu arestări, o ploaie de gloanțe și tot felul de brutalități. Mi-au persecutat frații și unul dintre ei a fost arestat. Mi-au percheziționat casa și au făcut același lucru și cu alții. Acuzația era: rebeliune față de Hamas. Erai numit «colaborator» al puterilor străine. Este interzis să vorbești liber în Gaza. Am încercat să ne răzvrătim, să vorbim și să scriem liber, fără cenzură, în ciuda amenințărilor. Am vrut ca vocea noastră să fie auzită, însă ei (Hamas) sunt mai puternici decât noi”, a spus „Rana”.

„Nu vreau să mai fie războaie și rachete”

„Zainab” visează la o Gaza fără război, unde „toată lumea poate avea un venit și un mijloc de trai decent”. În acest loc „femeile sunt libere și pot alege dacă vor sau nu să poarte hijab-ul”.

„Pentru mine, Gaza visurilor mele este liberă. Cei care locuiesc aici sunt liberi să călătorească, să vină și să plece. Religia nu mai este fundația guvernului și un mijloc de control. Cei care vor să se roage, se roagă, cei care nu vor nu sunt obligați să o facă. Femeile sunt libere și pot alege dacă vor sau nu să poarte hijab-ul. Gaza visurilor mele este mai puțin săracă, fiecare își poate găsi un loc de muncă. Dacă șomajul scade de la 90%, la 87% eu sunt fericită.

Gaza visurilor mele are cinematografe. Cele pe care islamiștii le-au ars sunt reconstruite. Vrem ca Gaza să fie precum Tel Aviv, Ierusalim sau Cairo. Nu vreau să mai fie războaie și rachete. Noi și israelienii suntem un popor și trebuie să trăim în pace”, a spus „Zainab”.

„Nu cred că poate exista pace cu Hamas”

O farmacistă pe nume „Basma” explică modul în care a fost nevoită să își închidă propria farmacie deoarece era hărțuită de oficialii Hamas.

„Eram o activistă Fatah (partid rival al Hamas) atunci când eram la Universitate. Când Hamas a preluat puterea am început să fim hărțuiți de blocul islamic. Am absolvit facultatea dar nu am fost angajată pentru că susțineam Fatah. Au venit la mine acasă și mi-au spus «Alătură-te nouă. Lasă Fatah, nu te va ajuta la nimic». Am refuzat. Mi-am spus de ce să nu încep propria mea afacere, o farmacie.

Bineînțeles că m-am lovit de o mulțime de obstacole atunci când am încercat să deschid farmacia. În mai puțin de 6 luni am fost nevoită să închid farmacia. În fiecare zi sau la două zile, inspectorii Hamas veneau: «Aceste medicamente sunt expirate! Aceste medicamente sunt interzise!», spuneau. Nu era adevărat, dar ei monopolizau piața. În final am fost nevoită să închid.

Nu cred că poate exista pace cu Hamas. Cu Israel am avut o perioadă de pace. În anii ’90 era calm, era relaxare. Puteai să respiri, puteai să trăiești. Acum nu mai este nimic”, a spus „Basma”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE