Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul american de Stat, vizită în Israel. Antony Blinken s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu

Secretarul american de Stat efectuează vineri o vizită la Tel Aviv și urmează să exercite presiuni asupra Guvernului israelian pentru a opri luptele împotriva grupării Hamas în așa fel încât să poată fi trimise ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, au anunțat oficiali de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

03/11/2023 , 12:08

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că poartă discuții cu secretarul american de Stat, Antony Blinken, în cadrul unei întâlniri private, la Tel Aviv. Șeful diplomației americane urmează să aibă întrevederi și cu membrii Guvernului de război.

La plecarea din Washington, Antony Blinken a precizat că, în timpul vizitei, va discuta cu Guvernul de la Tel Aviv despre aplicarea de măsuri concrete pentru a diminua riscul rănirii civililor din Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a precizat că Statele Unite nu pledează în favoarea unei încetări generale a focului, ci pentru o pauză "temporară și localizată".

De altfel, oficialii de la Casa Albă au anunțat încă de joi că iau în calcul o serie de pauze în conflictul Israel-Hamas pentru a ajuta oamenii să iasă în siguranță din Fâșia Gaza.

John Kirby a evidențiat că încetarea focului în scop umanitar nu va împiedica Israelul să se apere.

"Ceea ce încercăm să facem este să explorăm ideea a cât mai multor pauze care ar fi necesare pentru a continua intrarea ajutoarelor şi pentru a continua să lucrăm pentru a scoate oamenii în siguranţă, inclusiv ostaticii, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă.

Preşedintele Joe Biden a vorbit miercuri despre necesitatea unei pauze care să ofere timp pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, însă a exclus apelul la o încetare completă a focului, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, experții ONU îndeamnă la o încetare umanitară a focului, precizând că timpul se scurge pentru palestinienii care se află în "risc grav de genocid".

Potrivit sursei citate, John Kirby a afirmat că era de aşteptat ca joi să intre în Fâşia Gaza 55 de camioane cu ajutoare, în total peste 220. El a precizat că o creştere a ajutorului rămâne o prioritate pentru preşedintele Biden.

Război Israel-Hamas, ziua 28. Bilanțul victimelor

De la atacul grupării Hamas din 7 octombrie în care au fost uciși 1.400 de israelieni, cel puțin 9.000 de palestinieni, predominant femei și copii, au murit, iar alți 32.000 au fost răniți, au anunțat joi autoritățile sanitare din Fâșia Gaza.

Peste 3.700 de copii palestinieni au fost uciși în 25 de zile de lupte, un număr de șase ori mai mare decât cel înregistrat în 19 luni de război în Ucraina, arată datele ONU prezentate la data de 8 octombrie.

Din cauza bombardamentelor, peste 2,3 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Alimentele, apa și combustibilul se termină, iar spitalele copleșite de lipsuri avertizează că sunt în pragul colapsului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE