Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnifică retragerea Rusiei din Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare

Într-un moment crucial de la finalul Războiului Rece, președinții Ronald Reagan (SUA) și Mihail Gorbaciov (URSS) au încheiat summitul din 1985 de la Geneva printr-o  declarație comună în care au afirmat că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.

Acest angajament luat de cei mai importanți lideri ai planetei de la momentul respectiv a deschis calea pentru o serie de acorduri istorice în vederea reducerii arsenalelor nucleare ale celor două superputeri. Aceste acorduri au continuat pentru o scurtă vreme și în perioada post-Război Rece. Dar în ultimii ani, pe fondul unor relații conflictuale între Moscova și Washington, aceste acorduri privind dezarmarea și neproliferarea nucleară au început să se erodeze. Recent, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care revocă ratificarea de către Rusia a interdicției globale a testelor nucleare. Putin a declarat că a dorit să "oglindească" poziția americană. Deși Statele Unite au semnat tratatul în 1996, acesta nu a fost niciodată ratificat.

Deoarece Statele Unite nu au ratificat niciodată tratatul, mișcarea Rusiei a fost mai mult simbolică decât practică. Dar aceasta lasă în vigoare un singur pact semnificativ privind controlul armelor nucleare între Rusia și Statele Unite: Noul tratat START.

Ce este tratatul privind testele nucleare?

Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty sau CTBT), a fost o încercare, sub egida Organizației Națiunilor Unite, de a interzice toate testele nucleare. Adoptat în 1996, acest tratat nu a intrat niciodată în vigoare deoarece nu a fost ratificat de suficiente state-cheie, inclusiv de Statele Unite.

La Washington, eforturile de ratificare au eșuat în mod repetat, în mare parte pe criterii partizane.

Ce înseamnă decizia Rusiei?

Prin revocarea ratificării tratatului, Rusia a eliminat încă un obstacol în calea controlului formal al armelor, menit să limiteze proliferarea. Totuși, așa cum a fost menționat anterior, mișcarea este în mare parte simbolică.

Cei din linia dură de la Moscova au amenințat de multă vreme că ar putea recurge la arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina. În plus, la o conferință din acest an, Putin a menționat că Moscova a testat cu succes o nouă rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Moscova spus că aceasta face parte dintr-un arsenal nou și robust de arme nucleare strategice, deși analiștii consideră că aceasta este departe de a fi operațională.

Ce tratate nucleare sunt încă în vigoare?

Noul START este în prezent singurul acord privind armele nucleare încheiat între Statele Unite și Rusia. Deși Putin a anunțat în februarie anul trecut că Rusia își suspendă participarea, Moscova a respectat până acum limitele acordului. Tratatul, care a intrat în vigoare în 2011, expiră în februarie 2026, așa cum notează The New York Times.

Administrația Trump a retras Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, semnat în 1987 și menit să elimine o întreagă clasă de rachete nucleare, după ce a acuzat Rusia că l-a încălcat.

În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie, președintele George W. Bush a retras Statele Unite din Tratatul privind rachetele antibalistice din 1972, afirmând că limitele privind apărarea antirachetă internă împiedică țara să se protejeze împotriva "teroriștilor".

Principalul acord nuclear global, negociat sub auspiciile Națiunilor Unite, este Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, sau TNP. Menit să prevină răspândirea armelor și tehnologiei nucleare, acesta a intrat în vigoare în 1970 și a fost prelungit pe termen nelimitat. Un total de 191 de țări au aderat la tratat, deși domeniul de aplicare al acestuia rămâne imperfect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE