Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a semnat retragerea Rusiei din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un proiect de lege care revocă ratificarea de către Rusia a interdicției globale a testelor nucleare, o măsură despre care Moscova a spus că este necesară pentru a stabili paritatea cu Statele Unite.

Putin a declarat că revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, cunoscut și sub numele de CTBT, ar "oglindi" poziția adoptată de SUA, care a semnat, dar nu a ratificat interdicția testelor nucleare.

Ambele camere ale parlamentului rus au votat luna trecută pentru a revoca ratificarea de către Moscova a acestui tratat. CTBT, adoptat în 1996, interzice toate exploziile nucleare oriunde în lume, dar tratatul nu a fost niciodată pus în aplicare pe deplin.

În afară de SUA, acesta nu a fost încă ratificat de China, India, Pakistan, Coreea de Nord, Israel, Iran și Egipt.

Există îngrijorări generalizate că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a încerca să descurajeze Occidentul să continue să ofere sprijin militar Ucrainei. Mulțiruși s-au pronunțat în favoarea reluării testelor.

Putin a remarcat că unii experți susțin necesitatea efectuării testelor nucleare, dar a declarat că nu și-a format o opinie în această privință.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat luna trecută că Moscova va continua să respecte interdicția și va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face primul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE