Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și-au mărit exporturile de produse nucleare din Rusia. Cum arată situația din Europa și de ce este extrem de dificilă rezolvarea

În ciuda faptului că a fost sancționat pentru declanșarea războiului în Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, profită de dependența globală de combustibil nuclear rusesc. SUA și alte țări europene importă din Rusia cantități uriașe de combustibil nuclear și alte materiale adiacente, oferind Kremlinului venituri de miliarde de dolari.

Experții au tras semnale de alarmă de ceva timp și susțin că nu s-a făcut mare lucru pentru ca această problemă să înceteze. În plus, aceste vânzări ajută Rusia și la dezvoltarea propriului arsenal nuclear.

Rusia furnizează către SUA 12% din uraniul necesar

Această dependență de produse rusești, folosite în special pentru a alimenta reactoarele nucleare, face ca SUA și aliații săi să intre în criză dacă președintele Putin ar întrerupe aprovizionarea. Iar provocarea este și mai mare dacă avem în vedere faptul că aceste națiuni încearcă să stimuleze producția de energie electrică fără emisii, pentru a combate schimbările climatice.

"Trebuie să dăm bani oamenilor care fac arme? Este absurd. Dacă nu există o regulă clară care să împiedice furnizorii de energie nucleară să importe combustibil din Rusia - și este mai ieftin să-l obții de acolo - de ce nu ar face-o în continuare?", a spus Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educație pentru Politici de Nonproliferare din Washington, citat de AP.

Rusia a vândut produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari către companiile din SUA și Europa, potrivit datelor oficiale. Iar aceste cifre privind achizițiile vin chiar dacă Occidentul a impus sancțiuni severe Moscovei pentru invazia asupra Ucrainei, începând cu februarie 2022, blocând importurile de produse de bază rusești, precum petrol, gaze, vodcă sau caviar.

Cu toate acestea, Occidentul a fost reticent în a sancționa și exporturile nucleare ale Rusiei, deoarece acestea joacă un rol-cheie în menținerea reactoarelor în funcțiune.

  • Anul trecut, Rusia a furnizat industriei nucleare din SUA aproximativ 12% din uraniul necesar, potrivit Administrației Americane de Informații privind Energia.
  • Europa a raportat că a primit din Rusia aproximativ 17% din uraniu, în 2022.

Industria energetică nucleară din SUA, care își externalizează în mare parte combustibilul, produce aproximativ 20% din electricitatea americană.

De ce se așteaptă experții la o creștere a dependenței de combustibili nucleari rusești

Este așteptat ca dependența de energia nucleară să crească pe măsură ce națiunile adoptă alternative la combustibilii fosili. Centralele nucleare nu produc emisii, deși experții avertizează că energia nucleară vine cu riscul de topire a reactorului și cu provocarea de a stoca în siguranță deșeurile radioactive. În întreaga lume, există aproximativ 60 de reactoare în construcție, iar 300 sunt în faza de planificare.

Multe dintre cele 30 de țări care produc energie nucleară în aproximativ 440 de centrale importă materiale radioactive de la compania energetică de stat a Rusiei, Rosatom și de la filialele sale. Rosatom este lider mondial în ceea ce privește uraniul îmbogățit și este pe locul al treilea în producția de uraniu și de combustibil, conform raportului anual al Moscovei pentru 2022.

  • Rosatom susține că mai construiește 33 de reactoare în 10 localități.

Anul trecut, Rosatom a exportat produse nucleare în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, potrivit datelor comerciale analizate de think-tank-ul Royal United Service Institute, care precizează că "această cifră reală probabil e mult mai mare", deoarece este dificil să monitorizezi cuantificat astfel de exporturi.

CEO-ul de la Rosatom, Alexei Likhachyov, a declarat că afacerile externe ale companiei ar trebui să însumeze 200 de miliarde de dolari în următorul deceniu, conform publicației ruse Izvestia.

Valoarea combustibilului nuclear rusesc și a produselor trimise în SUA au atins 871 de milioane de dolari anul trecut, în creștere de la 689 de milioane de dolari în 2021 și de la 610 de milioane de dolari în 2020, potrivit Biroului Statistic al SUA.

În ceea ce privește greutatea, importurile SUA de produse din uraniu din Rusia aproape s-au dublat, de la 6,3 tone în 2020 la 12,5 tone în 2022, potrivit datelor comerciale de la ImportGenius.

Motivele datează de zeci de ani. Iar experții spun că industria americană a uraniului a primit o lovitură în urma unui acord de neproliferare, din 1993, care a dus la importul de uraniu ieftin (pentru arme) din Rusia. Pe plan mondial, declinul a accelerat după o scădere a cererii de combustibil nuclear, ca urmare a prăbușirii a trei reactoare de la centrala Fukushima Daiichi, din Japonia, în 2011.

Centralele nucleare americane și-au achiziționat 5% din uraniu de la furnizori interni, în 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale de producție din SUA, potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA. Cea mai mare sursă de uraniu a fost Kazahstanul, care a contribuit cu aproximativ 35% din aprovizionare. Kazahstan este un aliat apropiat al Rusiei și este cel mai mare producător de uraniu din lume.

Administrația Biden spune că încearcă să revigoreze exploatarea uraniului și producția de combustibil nuclear, iar parlamentarii au introdus o legislație specială pentru a accelera procesul. Însă președintele Joe Biden tocmai a anunțat că terenul din jurul Parcului Național Grand Canyon va deveni monument național, ceea ce ar împiedica noi extrageri de uraniu în regiune.

"Este esențial să încetăm finanțarea monopolului nuclear de stat al Rusiei, Rosatom. Trebuie să oferim, de asemenea, o siguranță a pieței furnizorilor de combustibil nuclear din America", a spus senatorul republican John Barrasso, care a introdus o legislație la începutul acestui an, pentru a finanța lanțul de aprovizionare cu combustibil nuclear în SUA.

Europa depinde și ea de combustibilii nucleari rusești

Și Europa se află în dificultate, pentru că are 19 reactoare în cinci țări, care sunt total dependente de combustibilul nuclear rusesc. Franța are o lungă istorie în care se bazează pe uraniul îmbogățit al Rusiei. Într-un raport publicat de Greenpeace în martie, care citează baza de date Comtrade a Națiunilor Unite, se arătă că importurile franceze de uraniu îmbogățit din Rusia au crescut de la 110 tone în 2021 la 312 tone în 2022.

În plus, conform biroului de statistică al UE (Eurostat), Europa a plătit aproape 750 de milioane de euro anul trecut, pentru produse din industria nucleară rusă, inclusiv elemente ce țin de combustibil, de reactoare nucleare și de diverse mașinării.

Unele țări europene iau măsuri pentru a se desprinde de uraniul rusesc. De exemplu, la începutul conflictului din Ucraina, Suedia a refuzat să mai cumpere combustibil nuclear rusesc, iar Finlanda, care se bazează tot pe energia rusă la două dintre cele cinci reactoare nucleare ale sale, a renunțat la un acord cu Rosatom pentru a construi o nouă centrală nucleară, un acord considerat "plin de probleme".

Pe de altă parte, compania finlandeză de energie Fortum a anunțat un acord cu compania americană Westinghouse Electric, pentru furnizare de combustibil pentru două reactoare, după expirarea contractelor cu subsidiara Rosatom Tvel, în următorii șapte ani.

Și Cehia s-a rupt de livrările rusești și a apelat la Westinghouse și la compania franceză Framatome, pentru viitoarele livrări de ansambluri ce țin de combustibil pentru singura sa centrală nucleară, furnizată în prezent de Tvel. Iar noile livrări sunt așteptate să înceapă în 2024. Slovacia și Bulgaria, alte două țări care se bazează pe Tvel pentru combustibil nuclear, au apelat și ele la diferiți furnizori.

În ciuda provocărilor actuale, experții cred că presiunea creată în jurul acestei discuții privind capacitatea Rusiei de a întrerupe livrările va încuraja o mare parte din Europa să se despartă Rosatom, în cele din urmă.

Copreședintele grupului de mediu rus Ecodefense, Vladimir Slivyak, susține că e neclar modul în care Ungaria și Franța vor aborda problema.

Franța nu și-a exprimat dorința de "a închide robinetul de uraniu al Rusiei", iar Ungaria, care menține legături strânse cu Rusia, este complet dependentă de Moscova pentru furnizarea combustibilului necesar centralei sale nucleare, care are patru reactoare. În plus, maghiarii Intenționează să se extindă cu două reactoare, un proiect care este finanțat printr-o linie de credit de 10 miliarde de euro de la o bancă rusă.

În acest caz, experții susțin că dependența de combustibilul nuclear rusesc va rămâne pentru mulți ani, dacă nu chiar decenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE