Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce au găsit experții Agenției pentru Energie Atomică la centrala de la Zaporojie, după ce au verificat acoperișul

La începutul lunii iulie, militarii ruși au părăsit centrala nucleară de la Zaporojie, pe care o ocupaseră încă din primele zile ale invaziei în Ucraina. După ce aceștia au plecat, ucrainenii i-au acuzat că ar fi minat centrala, în special zona acoperișului de la sala turbinelor.

Experții Agenției pentru Energie Atomică și-au amânat misiunea de verificare pentru ceva timp, după ce au descoperit două mine antipersonal în drumul spre centrală, însă au ajuns să concluzioneze că nu există niciun pericol.

Concluzia experților după ce au verificat centrala sde la Zaporojie

"Nu au fost observate mine sau elemente explozive. Echipele au primit acces neîngrădit pe acoperișurile celor două reactoare nucleare", a declarat, succint, directorul Rafael Grossi, potrivit Le Monde.

Însă experții au verificat doar două reactoare. Aceștia au cerut acces și la celelalte patru, dar încă nu au ajuns acolo.

Zaporojie este cea mai mare centrală atomică din Europa. De când a început războiul din Ucraina, din februarie 2022, rușii au deconectat de mai multe ori reactoarele de la sursa de energie, iar acestea au funcționat cu ajutorul generatoarelor diesel de avarie.

Aprovizionarea cu curent a centralei este vitală pentru funcționare și pentru răcire. În plus, odată cu detonarea barajului de la Nova Kahovka, nivelul apei care asigura răcirea reactoarelor și a combustibilului nuclear a scăzut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE