Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții spun că nu văd semne de explozibil la Zaporojie. Lidera opoziției din Belarus: ”Amenințarea că va fi aruncată în aer reprezintă șantaj”

Nu există semne de minare la centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Însă Rafael Grossi spune că agenția rămâne extrem de vigilentă. Experții agenției au solicitat acces suplimentar la acoperișurile a două unități, dar și la sala turbinelor și unele părți ale sistemului de răcire. Și asta pentru că vor să se convingă că acolo nu au fost plasați explozibili.

Cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa s-a aflat în centrul unor acuzații atât din partea Ucrainei cât și a Rusiei.

Kievul acuza forțele ruse că vor să creeze provocări, iar Moscova spunea că Ucraina a plasat explozibil acolo. Centrala a fost cucerită de ruși încă din martie anul trecut.

Lidera opoziției din Belarus: Amenințarea că va fi aruncată în aer reprezintă șantaj

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a acordat un interviu Euronews Romania, în care a explicat îngrijorările legate de situația centralei nuclerare de la Zaporojie.

”O centrală sau un loc care are asociat cuvântul nuclear este extrem de periculos. Pentru că mă gândesc la mobilizarea armelor nucleare în Belarus, contravine Constituției noastre, contravine voinței belarușilor, la fel și prezența rusească pe teritoriul nostru, și face din Belarus țintă în caz de contraatac dacă vor fi folosite arme nucleare.

Dar în ceea ce privește această centrală nucleară, noi, belarușii și ucrainenii, știm despre Cernobîl, știm care sunt consecințele catastrofei nucleare.

Desigur, această centrală poate fi folosită. Amenințarea ca această centrală să fie folosită pentru a fi aruncată în aer reprezintă șantaj, este un mod de a șantaja Ucraina și țările occidentale, desigur poate cauza daune imense mediului și infrastructurii, nu doar din Ucraina și din Belarus, ci din întreaga lume.”, a declarat Svetlana Tihanovskai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE