Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cauza exploziei de la barajul Nova Kahovka. Deflagrația ar fi avut loc în tunelul tehnic, care era controlat de ruși. Concluzia experților

În dimineața de 6 iunie, o explozie puternică a distrus barajul de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru și a dus la o adevărată catastrofă. Din acel moment, atât ucrainenii, cât și rușii se acuză reciproc că ar fi provocat explozia. Ucrainenii susțin că Rusia a plasat explozibil în interiorul hidrocentralei, iar rușii spun că Ucraina a atacat barajul cu rachete.

Între timp, după mai multe ipoteze vehiculate, cei de la New York Times au consultat ingineri și specialiști din mai multe domenii, precum și imagini satelitare, dar și date de la stațiile seismice din proximitate și au ajuns la o concluzie.

Cauzele exploziei barajului de la Nova Kahovka

Hidrocentrala care s-a prăbușit avea o bază de beton situată sub nivelul apei, cu o înălține de 20 de metri și o lățime de 40 de metri. Această bază avea un tunel tehnic, în care accesul era prin sala motoarelor, iar concluziile unanime duc la ideea că explozia a avut loc chiar în acel tunel, care se afla sub controlul rușilor.

După cum se observă în imaginile postate de War Whistleblower pe rețelele de socializare, în locul unde barajul a fost distrus, acea bază de beton nu se mai vedea, în timp ce părțile laterale erau întregi. Publicația Nexta a publicat chiar și o reprezentare grafică a acestei structuri, pentru a ilustra mai bine aceste argumente.

Michael West: "Tunelul este locul potrivit pentru a plasa explozibil"

Inginerul ucrainean Igor Strelets, care a lucrat câteva luni în această hidrocentrală, cunoaște foarte bine tunelul și zonele. El a analizat toate datele și a ajuns la concluzia că doar rușii puteau să arunce în aer tunelul. Cei de la New York Times au consultat și doi specialiști americani, Gregory Beecher și Michael West, precum și un expert în explozibili, iar aceștia au ajuns la aceeași concluzie.

"Dacă ai ca obiectiv distrugerea barajului, este nevoie de o explozie puternică. Tunelul este locul perfect pentru a plasa acest explozibil", a precizat Michael West, inginer care se ocupă de proiectarea și siguranța barajelor și hidrocentralelor.

Datele obținute de la stațiile seismice din Ucraina și România arată că explozia a fost extrem de puternică. Astfel, nu putea fi vorba despre un accident, ci despre o acțiune făcută intenționat. Un alt detaliu interesant este faptul că senzorii sateliților americani au detectat emisii termice înainte de explozie.

Sursa citată a consultat și experții de la OSINT (Open Source Intelligence) și concluzia a fost aceeași, că hidrocentrala se putea prăbuși doar dacă erau provocate daune în interior. Iar hidrocentrala se afla sub control rus.

Între timp, apele se retrag, însă există foarte multe localități încă inundate.Pe lângă victimele făcute, inundațiile au creat și un dezastru ecologic, pentru că apele care au antrenat cu ele diverse substanțe chimice și uleiuri industriale s-au deversat în Marea Neagră. Astfel, ecosistemele întâlnite în cale au fost distruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE