Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știm despre contraofensiva ucraineană. Deși Kievul este în atac, câștigurile teritoriale sunt greu de evaluat

Mult așteptata contraofensivă a Ucrainei pentru recucerirea teritoriul ocupat de forțele militare rusești a început. După luni de zile în care s-a apărat împotriva unui baraj de lovituri aeriene, Ucraina a preluat inițiativa și a trecut la atac, căutând vulnerabilități de-a lungul liniei frontului, lung de aproape 1000 de km.

În acest moment este dificil să tragem prea multe concluzii cu privire la situația de pe front. Iată de ce.

Ofensiva este mai dificilă decât defensiva

Istoria militară ne demonstrează că este mult mai greu să cucerești un teritoriu decât să îl aperi. Acesta este, în parte, motivul pentru care forțele rusești nu au reușit să ajungă la Kiev, capitala Ucrainei, anul trecut.

Coloanele militare rusești s-au împotmolit și au devenit ținte sigure pentru trupele ucrainene care au început să le decimeze. Pe de altă parte, Rusia nu a reușit să obțină nici o superioritate aeriană deasupra Ucrainei. Apărarea anti-aeriană mobilă a Kievului a dus la numeroase pierderi în rândul forțelor aeriene rusești. Lucrul acesta a însemnat în practică faptul că Rusia nu a reușit să implementeze un război modern, cu arme combinate. Singura reușită notabilă a Rusiei a fost cucerirea unor teritorii din estul și sudul Ucrainei, zonă care conectează Rusia de peninsula Crimeea. De atunci, forțele militare rusești au început să construiască aici o serie de fortificații și obstacole defensive. Acum a venit rândul forțelor militare ucrainene să contraatace, iar rușii sunt cei în postura de a se apăra.

"Fortificațiile rusești din Ucraina sunt cele mai ample lucrări defensive din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", au scris analiștii militari Seth G. Jones, Alexander Palmer și Joseph S. Bermudez Jr. într-un document publicat săptămâna trecută de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și citat de New York Times. "Armata rusă a construit tranșee, câmpuri minate și alte obstacole pentru a încetini forțele ucrainene în timpul operațiunilor ofensive", au mai spus aceștia.

Acest lucru înseamnă că trupele ucrainene care avansează trebuie să probeze zonele în care liniile de apărare rusești sunt slabe înainte de a încerca să pătrundă, spun experții militari.

Va suferi Ucraina multe victime în contraofensivă?

Acest lucru se întâmplă deja. Oficialii americani au confirmat că trupele ucrainene au suferit pierderi umane și pierderi de echipament în primele lupte. Sunt disponibile puține informații cu privire la pierderile rusești, dar oficialii au subliniat că atacatorii suferă de obicei pierderi inițiale mai mari decât apărătorii, din motivele subliniate anterior.

De exemplu, în ziua Debarcării din Normandia, pierderile germane au fost estimate la o cifră cuprinsă între 4.000 și 9.000 de morți sau răniți, în timp ce pierderile aliaților au fost documentate la aproximativ 10.000 de morți sau răniți.

Videoclipuri și fotografii postate săptămâna trecută de bloggeri ruși pro-război, care au fost verificate de New York Times, au arătat că cel puțin trei dintre tancurile Leopard 2, de fabricație germană, ale ucrainenilor și opt dintre vehiculele de luptă Bradley, de fabricație americană, au fost recent abandonate sau distruse.

Asta înseamnă că atacul ucrainenilor este un eșec?

Nu. Zilele trecute, doi oficiali americani au declarat că, probabil, principalul atac al ucrainenilor nu a început încă. Cea mai mare parte a celor nouă brigăzi ucrainene care au fost antrenate în ultimul an și jumătate de către Statele Unite și aliații săi nu s-au angajat încă în luptă, a declarat unul dintre oficiali.

"Când vom vedea formațiuni mari, blindate, în atac, atunci cred că vom ști că atacul principal a început cu adevărat", a declarat Frederick B. Hodges, un fost comandant de top al armatei americane în Europa.

El a adăugat că un batalion ucrainean de tancuri ar urma să aibă 31 de tancuri, iar o brigadă blindată ar avea aproximativ 250 de vehicule blindate de diferite tipuri. O astfel de formațiune de luptă de mari dimensiuni ar fi ușor de reperat cu ajutorul imaginilor din satelit.

"Când vom vedea două sau trei dintre aceste brigăzi concentrate pe un front îngust undeva, atunci cred că putem spune că atacul principal a început", a declarat generalul Hodges. "Dar chiar și atunci, acest lucru nu este sigur. Statul Major ucrainean va dori să îi țină pe ruși în suspans în legătură principalul punct în care vor încerca să lovească decisiv".

Aliații au făcut același lucru în cadrul Debarcării din Normandia, păstrând secretă locația Operațiunii Overlord și inducându-i în eroare pe germani, care au crezut că ofensiva va avea loc în nordul Franței, lângă Calais.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE