Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care contraofensiva Ucrainei este destul de lentă, în războiul cu Rusia. Taras Chmut: "Nu e un film de Hollywood"

Ucraina a început să-și elibereze unele teritorii ocupate de Rusia, însă progresele contraofensivei anunțate sunt destul de mici, iar multă lume se întreabă de ce.

În comparație cu cea de anul trecut, care a fost mult mai rapidă, în Harkov și Herson, această contraofensivă pare măsurabilă chiar în metri, după cum precizează Ministerul Britanic al Apărării. În schimb, în bătălia dată pentru Bahmut, care a durat aproximativ 9 luni, rușii ar fi pierdut un soldat - ucis sau rănit - pentru fiecare 48 de centimetri de teren câștigat inițial.

Vladimir Putin a precizat că această contraofensivă a Ucrainei a început pe 4 iunie.

Ucraina a lansat lent contraofensiva

Analistul militar Sean Bell a explicat, pentru Sky, ce se întâmplă în cadrul acestei contraofensive, care are un ritm mai lent. Acesta susține că ucrainenii sunt momentan într-o fază de prospectare, în care îi testează deocamdată pe ruși, pentru a putea lansa ulterior o contraofensivă în adevăratul sens al cuvântului.

Astfel, Ucraina testează părțile slabe de pe linia frontului pentru a putea da ulterior asaltul. Însă aici trebuie făcută precizarea că acest val lansat în forță și simultan pe mai multe zone ar putea veni abia peste câteva luni. Iar explicația este că ucrainenii așteaptă ca piloții lor să termine antrementele pe avioane F16, care vor fi livrate în lunile ce urmează.

Din acest motiv, Ucraina încă nu are superioritate aeriană, așa cun nu a avut-o niciodată de la începutul războiului. Acesta este punctul forte al rușilor, care dispun de o aviație numeroasă. Iar în acest sens, întrebarea care se tot punea a fost de ce rușii nu se folosesc mai mult de acest aspect. Răspunsul ar putea fi legat tot de o strategie pe care o au, în sensul că ei sunt conștienți că vor avea nevoie de avioane de luptă în momenul în care și ucrainenii vor termina acel antrenament, astfel că ei știu că trebuie să facă față avioanelor moderne furnizate de NATO.

"Ceea ce face Ucraina în acest moment este de a verifica defensiva rusă. Ei cuceresc diverse așezări, dar asta nu înseamnă altceva decât o curățare a câmpului de luptă. Mai întâi, trebuie să te asiguri că nu există ruși ascunși în tranșee, astfel încât, atunci când vor da un asalt mare, să se asigure că nu li se închide ușa în urma lor și că se trezesc brusc încercuiți și prinși în capcană", a spus Sean Bell.

Sean Bell: "E un joc complex de-a șoarecele și pisica"

În plus, ucrainenii ar urma să exploateze slăbiciunile descoperite în tot acest timp.

"În acel moment, cred că vom vedea o mare de tancuri care vor străpunge liniile defensive ruse și vor provoca ravagii. Dacă rușii pot răspunde la asta, totul va fi foarte dificil, dar dacă rușii vor fugi, atunci va exista o dezamăgire și cred că abia atunci vom vedea o schimbare radicală a ostilităților. Există o delimitare fină între succes și eșec în vreme de război, există un mare grad de impredictibilitate. Iar o parte din ceea ce faci cu aceste planuri de diversiune este să încerci să-ți determini inamicul să apeleze la rezerve, pentru că el nu va avea acele rezerve disponibile să acopere gaura pe care o vei provoca în altă parte. Așa că este un joc complex de-a șoarecele și pisica", a precizat Sean Bell.

Totodată, analistul militar ucrainean Taras Chmut a subliniat că mare parte din acțiunile Ucrainei sunt secrete, iar desfășurarea ostilităților nu este știută în mod exact niciodată de către cei din exterior.

"Nu este un film de la Hollywood. De această dată, forțele ucrainene avansează cu viteza de care au nevoie. La fel a fost și în contraofensiva de anul trecut. Lumea nu știe cât de multe încercări eșuate au existat anul trecut, înainte de marele succes, pe care toată lumea l-a apreciat", a spus analistul ucrainean Taras Chmut, citat de Politico.

Ce se întâmplă dacă Rusia ar rezista contraofensivei ucrainene

Există însă și scenariul în care Rusia ar putea să reziste asaltului ucrainean, prin defensive bine pregătite. În acest caz, rușii ar putea să lanseze, la rândul lor, o contraofensivă.

De altfel, rușii par să reziste bine până acum, în ciuda faptului că Ucraina a reușit să recucerească unele localități și teritorii în ultimele săptămâni, în special în zonele Donețk și Zaporojie. Iar asta se explică dacă avem în vedere circumstanțele și măsurile luate.

Este extrem de dificil pentru ucraineni și din cauza faptului că rușii au minat suprafețe enorme din teritoriu. Ucrainenii au suferit și pierderi în această perioadă, iar evaluarea celor de la Oryx vorbește despre cel puțin 16 vehicule de luptă Bradley și 4 tancuri Leopard.

"Inamicul face tot ce poate pentru a-și păstra pozițiile cucerite. Rușii folosesc în mod activ aviația militară de atac și artileria. În timpul ofensivei, trupele noastre dau mereu peste terenuri minate, plus structuri antitanc. Apoi se adaugă contraatacurile constante ale armatei inamice asupra blindatelor noastre și utilizarea la scară largă a rachetelor ghidate antitanc și a dronelor kamikaze", a precizat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, conform Politico.

În acest contraatac, diferența o poate face calitatea echipamentelor NATO pe care le au ucrainenii. Pe lângă asta, armele sunt mai performante, iar vehiculele pot rezista mai bine la atacuri.

Ucrainenii au avea ca țintă crearea unei breșe între Zaporojie și Marea Azov, pentru a tăia accesul rușilor către Crimeea.

  • Ucrainenii ar fi reușit să mai elimine un general rus, Serghei Goriachiev, după cum spun bloggerii militari ruși. Acesta ar fi al zecelea de la începutul războiului.
  • Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, spune că armata ucraineană a distrus mai multe baze militare ruse din preajma orașului.

Dacă această contraofensivă va avea succes, așa cum anticipează specialiștii, Vladimir Putin ar putea fi forțat să negocieze încheierea războiului, așa cum precizează secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE