Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii amenință să distrugă cablurile de comunicații din oceane

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că Rusia ar putea să distrugă cablurile de comunicații din oceane, pentru că el consideră că Occidentul e de vină pentru explozia de la conductele Nord Stream.

Medvedev, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut această afirmație pe Telegram și a spus că Rusia nu mai are "constrâgeri morale" care să o împiedice să facă acest lucru. El a calificat explozia de la Nord Stream drept o "complicitate occidentală dovedită".

Rușii amenință că pot distruge cablurile de comunicații de sub oceane

"Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri, nici măcar morale, care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu, de pe fundul oceanelor, ale inamicilor noștri", a spus Medvedev, citat de Reuters.

Afirmația lui Medvedev vine în contextul în care presa americană a dezvăluit că CIA știa de existența unui complot al ucrainenilor de a arunca în aer gazoductul Nord Stream. Însă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat acest aspect. De altfel, anul trecut, după o colaborare cu serviciile secrete olandeze, americanii i-au avertizat pe ucraineni să nu saboteze Nord Stream.

Gazoductul a fost aruncat în aer în septembrie 2022, în Marea Baltică, iar explozia a provocat o scurgere uriașă. Inițial, primele informații sugerau că Rusia ar fi fost de vină pentru acele detonări ale propriilor conducte, însă nici acum nu este încă foarte clar ce s-a întâmplat cu adevărat.

Vladimir Putin a calificat această supoziție drept una "idioată" și a spus că tocmai SUA și Marea Britanie ar fi vinovate.

Ancheta internațională cu privire la acest eveniment a scos la iveală unele date care duc către Ucraina. Până acum însă responsabilitatea rămâne un mister.

  • Gazoductul Nord Stream a fost conceput de Rusia pentru ca gazele exportate să ocolească Ucraina în drumul spre Europa de Vest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE