Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii amenință să distrugă cablurile de comunicații din oceane

Publicat de: Sorin Rusu

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că Rusia ar putea să distrugă cablurile de comunicații din oceane, pentru că el consideră că Occidentul e de vină pentru explozia de la conductele Nord Stream.

Medvedev, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut această afirmație pe Telegram și a spus că Rusia nu mai are "constrâgeri morale" care să o împiedice să facă acest lucru. El a calificat explozia de la Nord Stream drept o "complicitate occidentală dovedită".

Rușii amenință că pot distruge cablurile de comunicații de sub oceane

"Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri, nici măcar morale, care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu, de pe fundul oceanelor, ale inamicilor noștri", a spus Medvedev, citat de Reuters.

Afirmația lui Medvedev vine în contextul în care presa americană a dezvăluit că CIA știa de existența unui complot al ucrainenilor de a arunca în aer gazoductul Nord Stream. Însă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat acest aspect. De altfel, anul trecut, după o colaborare cu serviciile secrete olandeze, americanii i-au avertizat pe ucraineni să nu saboteze Nord Stream.

Gazoductul a fost aruncat în aer în septembrie 2022, în Marea Baltică, iar explozia a provocat o scurgere uriașă. Inițial, primele informații sugerau că Rusia ar fi fost de vină pentru acele detonări ale propriilor conducte, însă nici acum nu este încă foarte clar ce s-a întâmplat cu adevărat.

Vladimir Putin a calificat această supoziție drept una "idioată" și a spus că tocmai SUA și Marea Britanie ar fi vinovate.

Ancheta internațională cu privire la acest eveniment a scos la iveală unele date care duc către Ucraina. Până acum însă responsabilitatea rămâne un mister.

  • Gazoductul Nord Stream a fost conceput de Rusia pentru ca gazele exportate să ocolească Ucraina în drumul spre Europa de Vest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE