Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin susține că exploziile gazoductelor Nord Stream au fost executate la "nivel de stat"

Publicat de: Euronews

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că explozia gazoductelor Nord Stream a fost executată la "nivel de stat", respingând ca "total absurdă" ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil, transmite Reuters.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care legau Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost lovite în septembrie 2022 de o serie de explozii neexplicate, în ceea ce Moscova a numit un act de "terorism internaţional".

Moscova susține că nu a fost implicată în anchete

Danemarca, Suedia şi Germania au întreprins propriile anchete în legătură cu exploziile, însă Moscova afirmă că nu a fost ţinută la curent cu aceste investigaţii.

"Le-am solicitat autorităţilor daneze (..) să lucrăm împreună sau să formăm un grup internaţional de experţi, specialişti", a spus Putin într-un interviu la postul de stat Rossiya-1.

"Răspunsul, aşa cum am spus, a fost vag. Simplu spus, niciun răspuns. Au spus că trebuie să aşteptăm", a continuat el.

Putin nu crede că un grup pro-ucrainean ar fi atacat gazoductele

Comentând cu privire la relatarea ce a sugerat că un grup pro-Ucraina a atacat gazoductele, Putin a afirmat că aceasta este "o absurditate totală".

"Ar trebui întotdeauna să îi căutăm pe cei care au interesul. Şi cine are interesul? Teoretic, desigur, Statele Unite au interesul", a spus preşedintele rus.

Statele Unite neagă cu putere orice implicare în explozia gazoductelor Nord Stream.

'O explozie de acest fel, de această putere, la această adâncime poate fi executată numai de specialişti şi sprijinită de întreaga putere a statului, care are anumite tehnologii', a insistat Putin, potrivit Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE