Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep măsurătorile pe brațul Chilia, în zona ucraineană. Șase nave sunt pregătite să facă verificări

Măsurătorile pe canalul Bâstroe ar fi trebuit să înceapă miercuri, însă autoritățile din Ucraina și-au dat acordul pentru ca operațiunile să fie demarate în primă fază pe brațul Chilia. Șase nave românești, dotate cu echipamente speciale, și 20 de specialiști, sunt gata să înceapă operațiunea.

15/03/2023 , 21:11

Ucraina și-a dat acordul pentru începerea măsurilor începând de joi

Autoritățile din Ucraina și-au dat acordul pentru ca măsurătorile să poată să înceapă joi pe brațul Chilia, a anunțat miercuri, în direct la Euronews România, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ion Scrioșteanu.

”În urma întâlnirii pe care specialiștii din Ministerul Transporturilor și din direcțiile coordonate le-a avut cu partea ucraineană, s-a stabilit ca începând de mâine, urmează să primim acea scrisoare. Partea ucraineană a spus că redactează scrisoarea către noi prin care se va confirma acceptul de mâine se pot începe măsurătorile pe brațul Chilia. Este una dintre solicitările pe care a avut-o România către partea ucraineană”, a afirmat Scrioșteanu, în direct la Euronews România.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a explicat măsurătorile vor dura 10 zile, iar ”cea mai mare parte a timpului o vom folosi pentru măsurători pe acest braț Chilia, care este graniță comună româno-ucraineană”.

La discuții au participat câte un oficial din partea României, a Ucrainei și a Comisiei Europene.

”Aceștia s-au întâlnit și au pus la punct ultimele detalii în legătură cu măsurătorile care vor începe mâine pe Chilia, urmând ca partea ucraineană să oficializeze în această scrisoare (...) Verbal s-a confirmat că s-au pus la punct detaliile care începând de mâine, cu asistența specialiștilor ucraineni pe fiecare navă românească, vor demara procedurile de măsurare din aval către amonte”, a afirmat Scrioșteanu.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a mai explicat că măsurătorile pe brațul Chilia vor dura aproape 10 zile.

”Chilia este un braț foarte important al Dunării din care se desprinde acest canal Bâstroe, care este doar de câțiva kilometri. Brațul Chilia are 90 de kilometri. Din acest motiv, planul de măsurători durează aproximativ 10 zile, cea mai mare parte fiind dedicată acestui braț foarte important al Dunării, Chilia”, a explicat el.

Măsurătorile pe canalul Bâstroe nu încep încă

”Canalul Bâstroe rămâne în continuare pe agenda noastră. Este o solicitare inclusiv a Comisiei Europene cu privire la măsurători și pe acea zonă. După cele 10 zile, plus încă 10 zile parte de interpretare a rezultatelor culese din teren să avem o situație clară și exactă (...) inclusiv pe canalele care se deprind din Chilia spre Delta românească.

Deocamdată discutăm despre brațul Chilia. Urmează ca în perioada următoare, prin comunicare directă cu partea ucraineană, cu Comisia Europeană să stabilim detaliile și acceptul pentru canalul Bâstroe.

(Nu avem acceptul pe Bâstroe) din considerente ale Ministerului Apărării din Ucraina. Au mai mult timp pentru a analiza desfășurarea acestor activități pe canalul Bâstroe pentru că este teritoriu exclusiv ucrainean”, a mai explicat Ionel Scrioșteanu.

”Pe această zonă de canal Bâstroe care face legătura între Chilia și Marea Neagră au fost și acele incidente cu mine care au afectat câteva nave civile ce au circulat prin această zonă. Probabil că asta este. Nu avem o explicație clară, dar încă nu avem avizul Ministerului Apărării din Ucraina pe un calendar bine stabilit pentru Bâstroe”, a adăugat el.

Cum vor fi realizate măsurătorile pe brațul Chilia

”Sunt cinci nave. Sunt trei nave care participă efectiv la măsurători cu un împingător care trebuie să fie de ajutor dacă se întâmplă vreun incident cu navele care măsoară și o navă ponton care cazează și în care se odihnesc operatorii de pe cele trei nave, plus împingător. Ei timp de 10 zile nu se întorc acasă. Dorm și se odihnesc pe acea navă ponton”, a mai precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

De asemenea, Scrioșteanu a explicat că Ucraina a dat asigurări că va opri ”orice activitate de dragaj” pe canalul Bâstroe, iar navele care efectuează măsurătorile vor fi protejate de Armata ucraineană.

15/03/2023 , 20:03

Reacția lui Nicolae Ciucă privind măsurătorile pe canalul Bâstroe: „Nu aveam date despre această aprobare”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu a primit deocamdată aprobarea Ucrainei pentru ca autoritățile să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.

”A fost o întâlnire tripartită între reprezentanții Comisiei Europene, partea tehnică ucraineană și partea tehnică a noastră, a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoare. Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în înțelegerea deplină și în acord cu partea ucraineană și cu reprezentanții Comisiei ca în perioada următoare să primim aprobare pentru executarea măsurătorilor pe brațul Chilia, pe partea ucraineană, și ulterior pe canalul Bâstroe.

Înainte să fi plecat de la Guvern, nu aveam date despre această aprobare. În funcție de momentul în care va veni această aprobare, echipele tehnice vor merge în teren. Dacă nu, se va discuta și se va clarifica situația cu partea ucraineană”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Măsurătorile vor dura zece zile, timp în care specialiștii vor analiza adâncimile, debitele și sedimentele pe o distanță de 95 de kilometri. Localnicii spun că au observat deja schimbări.

"A scăzut practic vreo 70 de centimetri acum două săptămâni. Sigur (n. red. are legătură cu lucrările) pentru că a fost o diferență prea rapidă", spune Laurențiu Tecuci, un localnic din Sulina.

Situația canalului Bâstroe

Ministrul Mediului a declarat că, în momentul de față, potrivit părții ucrainene, au fost oprite toate lucrările de dragare pe canalul Bâstroe. Tot el spunea că măsurătorile făcute în apele teritoriale românești nu au arătat modificări ale debitelor.

”Noi am făcut măsurătorile pe cele 14 puncte pe secțiunea Chilia, de pe malul românesc până pe malul ucrainean. Cele 14 puncte nu prezintă modificări semnificative, aș putea să spun că sunt absolut minore față de cele din 2017, dar încă odată subliniez că este vorba de 14 măsurători punctuale pe secțiuni punctuale din zecile de kilometri de lungime. Vom avea o imagine de ansamblu după măsurători,” a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

La începutul acestei luni, la București au ajuns și experți ai Comisiei Europene care au discutat la Guvern despre situația canalului Bâstroe. Potrivit unor surse oficiale, vizita specialiștilor s-a încheiat, dar nu a fost prezentată nicio concluzie.

Subiect de dispută internațională

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost cel care a anunțat public, în urmă cu o lună, că există suspiciuni că țara vecină a început dragarea canalului.

”Există semnale în acest moment, așa cum dumneavoastră spuneați, sunt lucrări de dragare pe Bâstroe,” a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Canalul Bâstroe este subiect de dispută internațională între România șl Ucraina din anul 2004, anul în care ucrainenii au început lucrările la el.

Acest canal ar trebui să scurteze drumul navelor ucrainene către porturile Vâlcov, Ismail si Reni. Sun porturi de unde se încarcă multe mărfuri mai ales cereale. La ora actuală, navigația pe brațul Chilia presupune să ieși la Marea Neagră undeva în zona românească. Canalul Bâstroe pe care Ucraina l-ar vrea terminat ar permite scurtarea timpilor de tranzit al navelor încărcate cu cereale și cu materiale de altă natură.

Rezervația naturală biosfera Delta Dunării este înscrisă în Patrimoniul natural mondial al UNESCO și adăpostește aproape 2.000 de specii de plante și peste 300 de specii de păsări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE