Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România poate începe măsurătorile pe canalul Bâstroe și pe brațul Chilia în mai puțin de două săptămâni

Ministerul Transporturilor a anunțat că specialiștii români vor putea începe măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023. Decizia a fost adoptată, vineri, în cadrul primei întâlniri tehnice româno-ucrainene referitoare la canalul Bâstroe.

România și Ucraina vor fi reprezentate fiecare de câte un expert. Aceștia urmează să se întâlnească luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului referitor la efectuarea măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe care sunt estimate să dureze 10 zile, notează Agerpres.

”Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferinţă, la nivel de experţi între partea română şi cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părţi. Participanţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023.

Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceştia se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile. Cele două părţi au convenit că este cea mai bună soluţie care să clarifice informaţiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe şi a Braţului Chilia", se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Reprezentanții delegației române au precizat că sunt de acord ca la aceste măsurători să fie prezenţi şi specialişti din Ucraina, dar şi ai unor instituţii terţe.

Partea ucraineană va asigura securitatea navelor şi personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare, a mai precizat Ministerul Transporturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE