Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu este de acord ca Ucraina să efectueze lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe. Reacția Ministerului Mediului

Ministerul Mediului va împiedica toate lucrările de pe Canalul Bâstroe care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării, în condiţiile în care nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiţii în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislaţia naţională ucraineană şi pe cea din România, respectiv pe convenţii internaţionale - convenţia ESPOO în mod special. Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării”, a transmis ministrul Mediului într-o declaraţie video, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte lucrările care au avut loc în zona Deltei de partea ucraineană, Tanczos Barna a subliniat că ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile.

„Sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluţiile de comunicare cu partea ucraineană. Subliniez, încă o dată, că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a adăugat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a Canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului ar trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi, că va transmite Comisiei Europene poziția României de a se opune planului Ucrainei de face lucrări de dragare pe canalul Bârstroe. Mai mult, instituția condusă de Bogdan Aurescu susține că nu a primit informații de la autorități despre desfășurarea unor astfel de activități de către oficialii ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE