Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aerul din case poate fi mai toxic decât cel de afară. Bețișoarele parfumate sau odorizantele pot produce boli respiratorii

Anual, din cauza poluării, peste 20.000 de români îşi pierd viaţa, conform statisticilor Uniunii Europene, care plasează România printre ţările cu probleme grave de mediu. În marile orașe, cei mai importanți factori de poluare sunt mașinile și construcțiile. Însă poluarea nu vine doar din exterior... Ci chiar și din case și birouri. Materialul complet îl puteți urmări sâmbătă, la emisiunea @UPB, începând cu ora 10:30.

Nu doar poluarea de afară este un pericol. Și cea din interiorul clădirilor este uneori îngrijorătoare, acasă sau la serviciu pentru că aici petrecem peste 90% din timp. Majoritatea poluanților din exterior, precum noxele, praful, polenul și virusurile, pătrund în case sau birouri, mai ales atunci când sunt aerisite. Calitatea aerului din casă este afectată și de fumul de țigară, bețișoarele parfumate, sprayurile odorizante și chiar produsele pentru curățenie.

Inclusiv vopseaua proaspătă sau chiar un mobilier recent achizitionat poate polua. Unele materiale conțin formaldehida, un produs organic volatil prezent în aerul din interiorul locuinței, care poate fi dăunător pentru sănătate. Practic, multe din produsele pe care le avem în casă conțin elemente chimice toxice. Odată inhalate, ele ajung în plămâni și sânge.

Beatrice Mahler, pneumolog: „Se manifestă prin reacții brutale pe care pacientul le simte, se sufocă, începe să tușească, altele sunt cronice. Ne am obișnuit sa respirăm un aer plin de poluare și face atât de mult parte din normalul vieții noastre încât nici nu știi cum este să respiri un aer de calitate bună și atunci, după ani, ajungi la medic cu boli obstructive, pneumonii repetate și din păcate cu neoplazii care sunt extrem de agresive. Considerăm ca și particule poluante orice substanță care modifică compoziția aerului pe care noi îl respirăm.”

Aromatizarea încăperilor cu uleiuri esențiale aduce multiple beneficii

Pneumologii recomandă echilibru atunci când aerisim sau curățăm casa. O soluție mult mai sănătoasă poate fi și aromatizarea încăperilor cu uleiuri esențiale. Folosite sub diferite moduri, acestea pot aduce beneficii.

Adina Gavrilă, pneumolog: „Uleiurile estențiale au și proprietăți biologice, antimicrobiene, antivirale, antimicotice, din acest motiv nu sunt utilizate numai în industria parfumeriei, dar și în industria alimentară și nu în ultimul rând cea cosmetică, aromatizarea camerei…diverse aromatizante, sub formă de spray sau bețișoare. Acestea conțin compuși sintetici care să intensifice aroma, din păcate ele pot să nu fie sănătoase…”

Și tehnologia este de partea noastră. În ultimii ani, au apărut diferite aparate de purificare a aerului. Spre exemplu, un simplu device purtat ca un pandantiv la gât neutralizează microbii din aerul inhalat.

Orice aparat de purificare a aerului am cumpara, specialiștii ne recomandă ca acestea să aibă filtru HEPA, care neutralizează până la 99, 9% din microbii din aer. Mai multe despre cum putem îmbunătăți calitatea aerului din locuințe și birouri, puteți urmări sâmbătă, la emisiunea @UPB, de la ora 10.30.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE