Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Comisia Europeană a cerut României și Ucrainei clarificări în scandalul Bâstroe. ”Nu a primit niciun document oficial de la niciuna dintre părți”

Comisia Europeană a solicitat atât autorităților din România, cât și celor din Ucraina informații suplimentare privind situația actuală și „orice lucrări” pe canalul Bâstroe. Într-un răspuns pentru Euronews România, reprezentanții Executivului comunitar au transmis că nu au primit „niciun document oficial de la niciuna dintre părți”.

De asemenea, Comisia Europeană a anunțat că organizează o vizită de informare „la nivel înalt în zonă, care va avea loc în următoarele săptămâni”, obiectivul fiind „facilitarea dialogului dintre părți pentru o primă evaluare a situației”.

28/02/2023 , 22:00

Comisia Europeană vine în România pentru a face verificări în cazul Bâstroe

Oficialii Comisiei Europene vor efectua o vizită de lucru în România săptămâna viitoare pentru a obține informații în vederea soluționării scandalului Bâstroe.

„Pot confirma că oficialii Comisiei Europene vor veni luni în România, unde se vor întâlni cu autoritățile și vor efectua o vizită de lucru. Nu vor face verificări tehnice, precum măsurători pe canale, dar vor colecta informații de la părțile implicate.

Acestea vor urmări facilitarea dialogului dintre părți, în vederea asigurării unei cooperări strânse între toate părțile și a unei bune implementări continue a culoarelor de solidaritate”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a solicitat României și Ucrainei să coopereze strâns privind canalul Bâstroe. „Responsabilitatea de a verifica nivelul apei din canalul Dunării nu revine Comisiei”

”Comisia Europeană este conștientă de preocupările privind impactul potențial al lucrărilor de la Bystroe (Bâstroe, n.red) asupra biosferei Deltei Dunării, precum și de importanța pentru Ucraina a legăturilor de transport pentru a-și asigura importurile și exporturile.

Responsabilitatea de a verifica nivelul apei din canalul Dunării nu revine Comisiei Europene, nici de a determina adâncimea maximă admisă. Rețineți că filiala Kylia, care include Bystroe, nu este acoperită de TEN-T”, este răspunsul transmis de Comisia Europeană, la solicitarea Euronews România.

Reprezentanții Executivului comunitar au mai subliniat că iau măsuri pentru a ajuta România și Ucraina ”să găsească soluții”. ”De asemenea, suntem în contact foarte strâns cu Comisia Dunării”, au explicat aceștia.

”Comisia a solicitat atât autorităților române, cât și ucrainene informații suplimentare cu privire la situația actuală și orice lucrări. Până în prezent, Comisia nu a primit niciun document oficial de la niciuna dintre părți. Comisia a cerut, de asemenea, autorităților române și ucrainene să coopereze strâns în această problemă și să asigure o transparență deplină în schimbul de informații”, a mai precizat Comisia Europeană.

Comisia Europeană nu a finanțat și nici nu a coordonat lucrările la Bâstroe

Comisia organizează o vizită de informare la nivel înalt în zonă, care va avea loc în următoarele săptămâni. Obiectivul va fi facilitarea dialogului dintre părți pentru o primă evaluare a situației, în vederea asigurării unei cooperări strânse între toate părțile.

Comisia continuă să lucreze la punerea în aplicare a căilor de solidaritate, care sunt vitale pentru Ucraina care se confruntă cu războiul de agresiune al Rusiei. Datorită sprijinului extrem de valoros al statelor membre, în special al României și Poloniei, am reușit să exportăm peste 51 de milioane de tone de mărfuri din Ucraina prin aceste canale alternative de transport. Unul dintre obiectivele noastre cheie este menținerea și creșterea fluxurilor de mărfuri pe coridorul Solidarității Dunării, care este cel mai important deocamdată.

Deoarece Kylia și Bystroe nu fac parte din rețeaua TEN-T, Comisia Europeană nu a finanțat și nici nu a coordonat lucrările la Bystroe.

În schimb, suntem pregătiți să finanțăm lucrări la canalul Sulina pentru a crește cantitatea de mărfuri care circulă pe acest canal – Comisia pune la dispoziție României 6 milioane de euro în acest scop”, au concluzionat reprezentanții Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE