Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina spune că a notificat România despre lucrările pe canalul Bâstroe. Ambasadorul Ucrainei: ”E important să avem un dialog constructiv”

Partea ucraineană va avea o poziție oficială cu privire la lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe în momentul în care experții vor încheia evaluarea la fața locului. Declarația a fost făcută, la Euronews, de ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopchuk.

Oficialul a afirmat că "Este important să ramânem precauți cu privire la această chestiune și să păstrăm un dialog transparent, constant și permanent. Partea ucraineană este pregatită. Noi am notificat partea românească atunci când au început lucrările la canal.

Au fost echipe care au lucrat. Știm că este un subiect sensibil, iar, atunci cand experții vor dezvălui informațiile pe care le au, vom știi în ce situație ne aflăm", a spus oficialul ucrainean la Euronews.

Ambasadorul ucrainean: Trebuie să rămânem precauți

Acesta spune că partea românească și cea ucraineană trebuie să aibă un dialog constructiv pe această temă

”În ultimele zile, așa cum ați indicat, am avut această problemă cu privire la Canalul Bâstroe. Cred ca este important să rămânem precauți cu privire la aceasta chestiune și să păstrăm un dialog transparent, constant și permanent. Partea ucraineană este pregătită.

Noi am notificat partea românească atunci când au început lucrările la canal. Au fost echipe care au lucrat. Știm ca este un subiect sensibil, iar atunci cand experții vor dezvălui informațiile pe care le au, atunci vom ști în ce situație ne aflăm. Ceea ce este important este ca avem nevoie de un dialog constructiv între cele doua parti. Cred că acest lucru va însemna foarte mult.”, a mai spus ambasadorul ucrainean.

Pe de altă parte, însuși premierul României spune că există date care arată că pe canal s-a dragat mai mult decât era convenit.

”Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat, şi anume 3,5 metri adâncime. Anul trecut, ţinând cont de nevoia de export de grâne din Ucraina, s-a cerut un acord pentru a putea să se dragheze în zona localităţii, a portului Ismail, ceea ce s-a şi aprobat şi navele de dragare, în obişnuinţa prezenţei lor pe canalul Bâstroe şi pe braţul Chilia, de regulă execută lucrări de întreţinere. Am notificat și Comisia Europeană”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE